Det blir fredag plassert ut til sammen seks vanntanker i områdene som forsynes med drikkevann fra andre vannkilder.

Orkland kommune anbefaler å koke drikkevann fra Orkdal vannverk

Orkdal vannverk forsyner områdene Orkanger, Evjen, Fannrem, Gjølme, Kjøra/Geita og Svorkmo med drikkevann.

Bakgrunnen for anbefalingen er flere tilfeller av mage– og tarmsykdom forårsaket av parasitten cryptosporidium. Drikkevann er én av flere mulige kilder til sykdomstilfellene.

– Det er seks personer som har fått påvist parasitten cryptosporidium siden 20. august. I tillegg er parasitten påvist hos én hund i samme periode. Det anbefales derfor at man også koker drikkevann som skal gis til kjæledyr, sier kommuneoverlege Jimmy Wikell.

Vanntanker til publikum

Parasitten er foreløpig ikke påvist i drikkevannet. Det er fredag tatt grundige prøver av vannet ved Doroøya, Steinshaugen, Våvatnet, samt de fleste tilknyttede høydebasseng.

Til sammen er det 100 liter vann fra de overnevnte kildene som nå sendes til England for analyse, opplyser Lavrans Skuterud, kommunalsjef for samfunn.

– Prøvesvarene er ventet i uke 37. I påvente av prøvesvarene gjennomfører kommunen tiltak for å sikre trygg vannforsyning til publikum. Det er også sørget for at berørte helseinstitusjoner har alternative vannkilder, sier Skuterud.

Ved følgende steder blir det plassert ut tanker med drikkevann fra andre vannkilder:

  • To vanntanker plasseres ved driftsbygget på Fannrem (Reksteret 12)
  • To vanntanker plasseres ved parkeringshuset ved Amfi og Orkland rådhus
  • To vanntanker plasseres ved Årlivoll pumpestasjon på Svorkmo (Årlivollveien 23)

– Vi setter pris på at publikum ringer teknisk vakt på telefonnummer 72 46 73 73 og gir beskjed når vanntankene trenger påfyll, sier Skuterud.

Kontakt lege ved mistanke

Parasitten cryptosporidium kan føre til diaré og magesmerter. Dersom du har disse symptomene, anbefaler kommunen at du tar kontakt med din fastlege for eventuell prøvetaking.

For folk som ellers er friske vil kroppen kvitte seg med parasitten i løpet av to til fire uker, og behandling er ikke nødvendig.

Her kan du lese rådene fra FHI om koking av drikkevann