– I avtalen med grunneierne er det spesifisert at landbruk og laksefiskere har rett til å benytte den populære turveien.

Det sier leder for samferdsel i Orkland kommune, Ivar Lillery, som i sommer har fått tilbakemeldinger fra grunneiere som har fått klager fra brukere av turveien som har påpekt at landbruksmaskiner ikke har noe der å gjøre.

– Dette er selvsagt feil. Grunneiere har lov til å benytte sin egen eiendom i landbruksøyemed og fiskere kan benytte bil til fiskeplassene. Dette er regulert i avtalen med grunneierne, sier Lillery.

Positive grunneiere

Det vi i dag kjenner som Orklaparken har sin opprinnelse tilbake til 2010.  Da tok lokallaget av Norges handikapforbund kontakt med grunneiere langs Orkla med forespørsel om muligheter for at de kunne få oppgradert den eksisterende landbruksveien mellom Forve bru og Fannremsmoen. Dette for at rullestolbrukere på en enkel måte skulle kunne komme seg ut i naturen i nærområdet. Samtlige grunneiere var svært positive til forslaget og i samarbeid med kommunen startet prosessen med å regulere og gjøre de nødvendige avtalene med partene. Avtalene mellom grunneierne, handikaplaget og kommunen ble signert på nyåret i 2014.

Blitt lagt merke til

Deretter startet arbeidet med å oppgradere den gamle driftsvegen med både økt lengde og veibredde. Det ble lagt spesialtilpasset grusdekke beregnet for rullestoler, anlagt flere flotte bruer og gatelys langs traseen. De senere årene er det også satt ut benker og bord, opparbeidet grillplasser og sørget for toaletter langs den mye brukte veien. Veien er mye brukt og blitt lagt merke til langt utenfor kommunens grenser.

Tilgjengelighetsprisen til Orklaparken

Ikke til hinder for næringsvirksomhet

Den flotte turvegen vi ser i dag er anlagt i utkanten av grunneiernes landbruksarealer, men altså på deres eiendommer. Vegen brukes av allmenheten uten noen form for økonomisk vederlag til grunneierne.

– Vi må imidlertid huske at den gamle driftsvegen er brukt til landbruksformål og fiske i flere hundre år. Denne praksisen ble selvsagt videreført og er spesifisert i avtalen med grunneierne, sier Lillery, som presiserer at bruk av turveien ikke skal være til hinder for næringsvirksomhet.

Vis hensyn!

Han opplyser at kommunen er i gang med et skiltprosjekt ved innfartsårene til Orklaparken mellom Bårdshaug og Forve bru. Denne strekningen av Orklaparken er definert som gang og sykkelveg, men med unntak for ferdsel i næringsvirksomhet som omtalt over. Skiltene vil blant annet inneholde informasjon om hvilke trafikanter som kan benytte turvegen. Lillery oppfordrer alle brukerne av Orklaparken om å ta hensyn til hverandre.

– Hvis alle bruker sunn fornuft og oppfører seg ordentlig blir turen langs elva en hyggelig opplevelse for alle parter.