- Orkland kulturhus har hatt det samme scenetekniske utstyret siden byggeåret 1979. I april 2022 starter oppgraderingen for å tilfredsstille både nye forskrifter, krav og forventninger.

Det sier Dario Leko, som er kommunens prosjektleder. Det var 19. mai i år at kommunestyret vedtok å bevilge i overkant av 4 millioner kroner til å gjennomføre nødvendig oppgradering av Orkland kulturhus. Nå er jobben i gang med å utlyse de ulike delprosjektene innenfor sceneteknikk, elektro og bygningstekniske arbeider. 

Flyttbart utstyr

Investeringen og oppgraderingen er sett i sammenheng med en eventuell etablering av nytt kulturhus.

- Derfor er det en forutsetning for investeringen at den scenetekniske leveransen også kan brukes videre og flyttes over til et nytt kulturhus den dagen det skulle være aktuelt, sier Leko.

Inntil et nytt kulturhus faktisk blir realisert er det imidlertid nødvendig å gjøre tiltak slik at dagens scene fortsatt kan brukes av lokal kultur og tilreisende kulturliv.

Ingen utleie i byggeperioden

Prosjektet er planlagt gjennomført i perioden 19. april til 31. august 2022. Det betyr at kulturhuset ikke vil kunne leies ut i den perioden, og det blir selvsagt heller ingen kinovisninger eller kulturarrangementer i salen så lenge prosjektet pågår.

Digitale tekniske løsninger

Leko opplyser at dagens scenetekniske utstyr skal byttes ut med en digital rigg. Det betyr at dagens tautrekk, vinsjer og tepper byttes ut. I tillegg skal det installeres en fast, komplett scenerigg for oppheng av lyd- og lysanlegg, samt tekstiler og kulisser over scene og i sal.

Skifter slitt scenegulv

I sammenheng med arbeidet tvinger det seg også fram bygningsmessige tiltak.

- Mye av dette arbeidet går på å sikre bæring for oppheng av det scenetekniske, men vi har også vurdert at det slitte scenegulvet også trenger en "face-lift." Det betyr at vi kommer til å skifte ut gulvet, samt å redusere trinnlyden.

Elektroinstallasjonen på scenen er også fra byggeåret, og skal skiftes ut. I tillegg vil lyset i salen bli byttet ut til LED-lys, både i tak og på sideveggene.

- Vi er allerede i gang med anskaffelsen av sceneteknisk leverandør, og ser fram til å få på plass en avtale slik at vi kan begynne å planlegge den konkrete gjennomføringen av prosjektet, sier Dario Leko, som vet at oppgraderingen vil bli satt pris på av både av amatører og profesjonelle aktører. Oppgraderingen vil også bli godt merkbart for publikum og bidra til gode kulturopplevelser.