I dagens oppdatering tar vi med forskriftsendringer som gjelder fra i morgen 1. januar 2022. Vi minner om mulighetene for å bestille seg vaksinering, både på kommunens massevaksineringer og på apotekene. Til slutt deler vi noen tanker med dere ved inngangen til et nytt år.

Fra 1. januar 2022 inntrer følgende endringer i covid-19-forskriften:

  • Karantenefritaket for dem som er øvrige nærkontakter utvides og gjelder nå elever i videregående skole uansett om de er over 18 år.
  • Fra 1. januar er ansatte i barnehager, grunnskoler, videregående skoler og voksenopplæringen unntatt smittekarantene i arbeidstiden. De er unntatt karantene fra første dag, men må teste seg på døgn 3 og 7 etter nærkontakten. Unntaket gjelder ikke dersom den ansatte bor sammen med eller er tilsvarende nær den som er smittet. Presisering: Det er ikke fritak fra karantene på fritid. Fritaket gjelder kun arbeidstid og det er tilstrekkelig med selvtest dag 3 og 7.

Vaksinering

Orkland kommune vaksinerer torsdag 6. og 13. januar i Orklahallen. Har du oppnådd 20 uker vaksineintervall fra du fikk din andre dose er du velkommen til å bestille time. Som en av få kommuner i Norge har Orkland inngått avtaler med apotek om at innbyggere kan ta sin vaksine der. Dette er en svært fleksibel og god løsning, noe NRK Trøndelag laget en fin reportasje om på Midtnytt onsdag 29.12

Fra mandag 3. januar er det muligheter for vaksinering på følgende apotek:

  • Apotek 1 Fannrem
  • Boots apotek, Torgsenteret Orkanger
  • Vitus apotek Orkedalen, Amfi-senteret Bårdshaug

Alt om vaksinebestilling på apotek og i Orklahallen finner du i vår artikkel fra tirsdag 28.12

Selvtester

Vi minner om at det mellom klokken 10:00 – 12:00 lørdag 1. og søndag 2. januar er utdeling av selvtester på Orkland rådhus til personer med luftveissymptomer, nærkontakter av påvist smittede og helsepersonell.

Et årsskifte med håp

Om noen timer er nok et annerledesår forbi. 2021 ble også et år hvor beslutningstakeres hoder har jobbet på høygir, og helsemyndigheter har måttet stå skolerett og forsvare sine tiltak og strategier.

Det er nok ikke alltid så enkelt for fagpersoner å skulle formidle at vi fortsatt mangler informasjon og at det er mye som er usikkert. Dette, mens vi andre utålmodig krever konkrete svar om hvordan våre liv kan leves. I slike situasjoner risikerer vi at kunnskapsløse holdninger slår rot og skaper grobunn for alternative «fasitsvar». Derfor er det med stor glede vi opplever at innbyggerne i Orkland tillitsfullt følger myndighetenes regler og kommunens oppfordringer både om smittevernstiltak og vaksinering.

Vi er alle heldige som bor i et land der myndighetene utviser formidlingsevne og skaper nødvendig trygghet og tillit. Nå tar vi snart forsiktig steget over i et nytt år. Fremdeles er mye usikkert, men vi lever alle med håpet. Vi velger å uttrykke dette med Anne Grete Preus sine ord i sangen 365:

365 soloppganger
En nyutsprungen gren
365 doser dagslys
Kan bare settes
en og en

Vi takker for at du bidrar og ønsker deg et godt nytt år!