Trygg på nett – et kurs for deg også?

Kvinne i stripete genser smiler og sitter ved et bord i et klasseromsliknende miljø. Rundt henne sitter flere voksne deltakere ved bord med papirer, nettbrett og kaffekopper. I bakgrunnen sees en kvinne og en mann i samtale foran et rom med glassvegger og et skilt som antyder at de er i et kurs- eller læringssenter.

Aud-Torhild Andersen er opptatt av at det digitale samfunnet skal bli tilgjengelig for flest mulig. Foto: Steinar Broholm Larsen/Orkland kommune

– Flott at kommunen tilbyr sånne kurs! sier Aud-Torhild Andersen, leder av Orkland lokallag av Norges Blindeforbund.

Hun er også leder av kommunens råd for mennesker med nedsatt funksjonsevne, og følger med som observatør på kurset Trygg på nett Lenke til et annet nettsted..

Flere enn vi tror trenger hjelp

Digitaliseringen går fort. Det meste vi før gjorde på papir eller ved personlig oppmøte, skjer nå på nett. For mange er dette helt greit. Men ikke for alle.

Om lag 850 000 nordmenn er i en sårbar situasjon når det gjelder bruk av digitale offentlige tjenester. Det viser tall fra Digitaliseringsdirektoratet. Mange av disse er eldre, personer med lav inntekt eller utdanning, mennesker med funksjonsnedsettelser, eller de som ikke har norsk som morsmål.

Men antallet kan være enda høyere.

Kurset skal gjøre deg tryggere

– Jeg tror det i realiteten er mange flere enn de 850 000 myndighetene opererer med, som vil ha nytte av slike kurs som nå arrangeres i Orkland, sier Aud-Torhild.

Kurset heter Trygg på nett, og har så langt hatt 44 deltakere på fire ulike kurssteder i Orkland. Målet er å gjøre det enklere og tryggere å bruke digitale tjenester i hverdagen. Du lærer for eksempel hvordan du logger deg inn på Helsenorge, betaler regninger trygt, eller unngår svindel på nett.

– Det er lav terskel for å stille spørsmål, og deltakerne blir møtt med forståelse og respekt, forteller Aud-Torhild. Hun synes også det er flott at kommunen inkluderer eksterne lærekrefter, som Orkla Sparebank, i undervisningen.

Kurs som også passer for synshemmede

Andersen ble svaksynt da hun var 33 etter senkomplikasjoner av diabetes i forbindelse med et svangerskap. Nå jobber hun for å gjøre hverdagen enklere for flere med nedsatt funksjonsevne.

– Synshemmede vil kun kreve spesialtilpasset utstyr og en person med kompetanse i bruk av utstyret for å følge dette kurset sammen med øvrige deltakere. Jeg mener dette kan være veldig nyttig for mange.

Ikke meldt deg på denne gangen?

Hvis du ikke meldte deg på denne runden, er det ingen grunn til å tenke at toget har gått. Orkland kommune jobber med å gi flere slike tilbud framover. Husk at du ikke er alene, og det finnes hjelp.

Kurset Trygg på nett er laget for deg som vil lære mer – i ditt eget tempo, i et trygt og sosialt miljø.

Sist oppdatert