Orkland ønsker å bli best på pårørenderollen i kommune-Norge

Kjersti Løkken Aakerholm og Marianne Mørck Danielsen samarbeidet om temakvelden 26. februar i Orkland kulturhus. Foto: Steinar Broholm Larsen/Orkland kommune
Har du opplevd å være pårørende til et familiemedlem med demens? Hvis ikke, er sannsynligheten stor for at du vil oppleve det. Alle som har hatt denne rollen, vet hvor krevende den kan være.
I dag lever over 100 000 mennesker i Norge med en demensdiagnose. I løpet av de neste 25 årene vil dette tallet øke til over 250 000. For Orkland kommune betyr det at flere hundre personer vil være rammet, og antall pårørende vil stige kraftig.
En utfordring for både pårørende og det offentlige hjelpeapparatet
Demens påvirker ikke bare den som blir syk – det berører hele familien. Samtidig står det kommunale hjelpeapparatet overfor en nesten uløselig oppgave når det gjelder å tilby tilstrekkelige tjenester. En god hverdag for pårørende er avgjørende for at omsorgen skal være bærekraftig.
Derfor har Orkland kommune satt i gang et arbeid for å kartlegge hvilken rolle pårørende kan og ønsker å ha i fremtiden. Prosjektet ledes av Marianne Mørck Danielsen, i nært samarbeid med demenskoordinator Kjersti Løkken Aakerholm.
Orkland kommune vil gå foran – et samarbeidsprosjekt for bedre pårørendestøtte
Det var kommunedirektør Kristin Wangen som tok kontakt med Danielsen fordi Orkland kommune ønsker å være en foregangskommune innen pårørendearbeid. Spørsmålet var: Hvordan kan vi skape en bærekraftig demensomsorg der pårørende ikke brenner seg ut, men får den støtten de trenger?
Kommunen vil bruke samskapingsmetoder for å styrke samarbeidet mellom pårørende, helsepersonell og frivillige, og arbeidet skal forankres i kommuneledelsen – både administrativt og politisk. Om vi lykkes i Orkland, kan dette bli en modell også for andre kommuner.

Orkland kommune har satt temaet demens på dagsorden sammen med Orkland demensforening ved flere anledninger. Her fra fjorårets temakveld i Orkland kulturhus der landets fremste demensforsker, Geir Selbæk, holdt foredrag. Foto: Steinar Broholm Larsen/Orkland kommune
Pårørende i førersetet
Danielsen er ikke helsepersonell, men en engasjert pårørende. Hun har også over 20 år som erfaring som rådgiver og konsulent innen strategi, ledelse og kommunikasjon, noe som kan komme godt med i dette arbeidet. Mange kjenner henne kanskje fra sosiale medier Lenke til et annet nettsted, åpnes i nytt vindu. eller podkasten Ikke lett å glemme,
Lenke til et annet nettsted, åpnes i nytt vindu. der hun deler erfaringene sine som pårørende til sin mor, som har levd med demens i 15 år. Vi garanterer også at ingen som hørte Danielsens foredrag i Orkland kulturhus 26. februar, forlot salen uberørt.
Gjennom egne erfaringer har Danielsen sett store kunnskapshull i hjelpeapparatets håndtering av demensomsorg. Dette inspirerte henne til å skrive en eksamensoppgave ved NTNU med tittelen Pårørende til demens som bærekraftig, med bakgrunn i et innspill fra Orkland kommune. I masteroppgaven undersøkte Danielsen hvordan samarbeid med pårørende kan utvikles, og hvilke tiltak som er nødvendige for å gi dem bedre støtte og veiledning.
Handler om oss alle
Det er imidlertid viktig å påpeke at dette ikke bare et prosjekt – det er en ny måte å tenke pårørenderollen på. Orkland ønsker ikke bare å forbedre, men å sette en ny standard for hvordan kommuner kan støtte pårørende til personer med demens. Derfor er det ikke systemet som setter premissene i dette arbeidet – det er pårørende selv. Som Danielsen sier:
«Dette arbeidet handler om mer enn politikk og systemer – det handler om mennesker. Om deg, om meg, om oss alle.
Sist oppdatert