Orkland kommune har inngått et samarbeid med Norsk Bærekraftsenter for å lansere et praksisprogram som har som mål å fremme bærekraftig utvikling i Trondheimsregionen.
Begrepet bærekraft hører vi ofte, uten at vi kanskje har noen klar formening av hva det betyr på alle samfunnsområder.
– Det er viktig for oss at folk får en klarere oppfatning av hva begrepet innebærer. Gjennom dette prosjektet håper vi å bidra til akkurat det, sier daglig leder i Norsk Bærekraftsenter, Kristian Mjøen, som sammen med kommunalsjef Lavrans Skuterud undertegnet samarbeidsavtalen onsdag denne uka.
Støtte til lokal bærekraftig utvikling
Programmet, som bygger på både nasjonale og regionale strategier, har flere viktige resultater som vil styrke lokalsamfunnet, bidra til kompetanseheving og fremme FNs bærekraftsmål.
– Praksisprogrammet vil være et viktig bidrag for å støtte Orkland kommune i vårt arbeid med å nå FNs bærekraftsmål. Ved å utnytte data, analyser og konkrete lokale prosjekter, vil kommunen kunne styrke sin innsats for bærekraftig samfunns- og arealutvikling, sier kommunalsjef for samfunn, Lavrans Skuterud.
Gjennom dette programmet blir målene ikke bare globale, men omsatt til konkrete tiltak som tar utgangspunkt i lokale behov og forutsetninger.
Her kan du lese mer om bærekraftsarbeidet i Norge
Kompetanseheving for fremtidens arbeidskraft
Kompetanseheving er en viktig del av programmet. Praktikantene, som er studenter ved NTNU, får muligheten til å jobbe i en reell arbeidssituasjon innen bærekraft og verdiskaping. Dette gir dem verdifull arbeidserfaring, samtidig som det lokale næringslivet og kommunen får tilgang til kompetent arbeidskraft. Programmet er finansiert og innebærer ingen økonomiske forpliktelser for kommunen.
– Dette er en vinn-vinn-situasjon for både deltakerne og kommunen, sier Skuterud.
En vanlig definisjon av begrepet bærekraft: En utvikling som imøtekommer dagens behov uten å ødelegge mulighetene for at kommende generasjoner skal få dekket sine behov.
Lokalt bidrag til FNs bærekraftsmål
Programmet representerer et konkret svar på de nasjonale og regionale forpliktelsene Norge har gjennom FNs 2030-agenda og bærekraftsmålene. Praktikantene får en unik mulighet til å arbeide med lokale prosjekter som er skreddersydd for Orkland kommunes behov.
Databasert tilnærming til bærekraft
Gjennom praksisprogrammet blir det samlet inn data som bidrar til å gi kommunen et oversiktsbilde over egen bærekraft. Praktikantene jobber med å tilgjengeliggjøre denne informasjonen via en åpen dataplattform. Dette gir kommunen et verktøy for å måle og analysere fremtidige utviklingsområder, noe som vil gi bedre grunnlag for å ta informerte beslutninger om tiltak og prosjekter.
Samarbeid for økt verdiskaping
Et annet viktig aspekt ved programmet er samarbeidet med lokale aktører. Ved å knytte sammen kommunen, studentene og lokalt nærings- og organisasjonsliv etableres det et nettverk for kunnskapsdeling og verdiskaping.
Orkland kommune og Norsk Bærekraftsenter bidrar gjennom programmet til å skape en modell for hvordan lokal bærekraftig utvikling kan omsettes i praksis.
– De første studentene starter allerede i høst og planen er at samarbeidet skal vare i to år, sier Lavrans Skuterud, som ser fram til et godt samarbeid i et viktig arbeid.