Har du fått tre vaksinedoser? Eller har du mottatt to vaksinedoser og i tillegg gjennomgått covid-19 i løpet av de 3 siste månedene? Da trenger du ikke kontakte fastlegen for å ta PCR-test. Er selvtesten din positiv regnes dette nå som et positivt tilfelle.

Smittetrykket i Norge øker og det er stor belastning på kommuner og laboratorier for å få en bekreftende prøve etter positiv selvtest. Derfor gjør myndighetene endringer i rutiner for testing for covid-19. Viser selvtesten du tar hjemme at du har covid-19, er dette nå tilstrekkelig for å fastslå at du er smittet. Husk at dette gjelder bare dersom:

  • Du har mottatt en tredje vaksinedose (oppfriskningsdose/"boosterdose").

Eller

  • Du har mottatt to doser koronavaksine og deretter gjennomgått covid-19 i løpet av de siste 3 månedene.

Det er fortsatt noen grupper av befolkningen som anbefales å ta PCR-test hos fastlegen. Tester du positivt med selvtest skal du derfor fortsatt ta kontakt med fastlegen din dersom du:

  • Er uvaksinert eller delvaksinert uten oppfriskingsdose og har behov for koronasertifikat.
  • Er mellom 0 til 16 år
  • Er organtransplantert eller har varig eller midlertidig svekket immunsystem.

Bekreftende PCR-test anbefales også til personer som søker helsehjelp og hvor bekreftelse har konsekvens for videre utredning og behandling.

Selvregistrering av positive selvtester og nærkontakter

«Hvordan skal jeg nå få registrert at jeg har covid-19 når jeg bare har en positiv selvtest?», tenker du kanskje.

Per i dag løser vi dette ved at du kontakter kommunens koronatelefon 900 31 260. Den er åpen alle hverdager i tidsrommet 10:00 – 12:00. Har du eller andre i din husstand avlagt positiv selvtest i løpet av helga eller i dag er det bare å ringe! Våre medarbeidere vil sørge for at opplysningene blir registrert i det nasjonale koronaregisteret.

Orkland kommune jobber med en digital løsning der du selv kan registrere testresultatet. Vi kommer tilbake med informasjon om dette så snart det er på plass!