Trafikksikkerheten blir bedre når 260 lyspunkter langs kommunale veier får LED-lys i sommer. I løpet av 2025 vil alle kommunale veier med gatelys ha denne løsningen i Orkland.

Det startet med et budsjettvedtak i Orkdal kommune i 2017. Kommunen var tidlig ute med å se fordelene med den nye løsningen. Det handlet ikke bare om økt trafikksikkerhet, men også driftsmessige fordeler og økonomiske besparelser.

Her kan du lese mer om starten på prosjektet

I løpet av 2020 ble samtlige gatelys på kommunale veier i Orkdal byttet ut med ny løsning. Tiltaket ble vedtatt videreført i Orkland kommune. Nå står Lensvik og Krokstadøra for tur, og i løpet av 2024 skal alle kommunale lysmaster ha den nye løsningen på plass.

Individuell styring

Vi har tatt en prat med Ivar Lillery, som er leder for samferdsel i Orkland kommune. Han har vært med fra starten av prosjektet og er krystallklar på at denne løsningen er svært gunstig og framtidsrettet.

– For det første er levetiden på LED-lysene 25 år, noe som betyr store besparelser på vedlikehold og pæreskift, sier Lillery.

Han forteller at levetiden på lysene kan forlenges ytterligere om effekten tas ned i perioder. Hvert enkelt lyspunkt kan nemlig styres via en PC, noe som gir mulighet for å redusere effekten i perioder av året der det naturlige lyset er godt. Samtidig gir det mulighet til å øke lysstyrken ved utsatte punkter, som for eksempel ved fotgjengeroverganger.

– LED-pærene gir et hvitere lys, den generelle lysstyrken vil bli langt bedre enn tidligere og vil bidra til økt trafikksikkerhet, sier Lillery.

Sløsing med varme

En annen åpenbar gevinst er at strømforbruket reduseres med over 60 prosent i forhold til de gamle armaturene, hvor det brukes en vanlig lyspære med glødetråd som varmes opp til den gløder.

– Den gamle løsningen gir selvsagt lys, men samtidig gir den også varme som ikke er egnet til annet enn å «fyre for kråka», sier Lillery, som framholder at LED-lys tåler store temperaturvariasjoner, produserer nesten ikke varme, og er langt mer effektivt enn en tradisjonelle lyspærer.

Samtlige byttes

Han opplyser at i sommer skiftes nærmere 280 lyspunkter i Lensvik, mens tallet på Krokstadøra er cirka 80. Dette arbeidet er planlagt ferdig i løpet av sommeren, men videreføres i resten av kommunen etter en vedtatt framdriftsplan.

– Det er bevilget penger til utskifting til smarte LED-lys langs alle kommunale veger i hele Orkland kommune, og i løpet av 2025 skal samtlige være byttet ut.