– I tillegg vil førsteklassinger fra familier med lav inntekt få gratis heltidsplass i Orkland, sier kommunalsjef for oppvekst, Solveig Melby.

Det er Regjeringen som har bestemt at elever i første klasse skal få inntil 12 timer gratis plass i skolefritidsordning (SFO). De nødvendige vedtektsendringene ble vedtatt av kommunestyret i Orkland i møte 22. juni, og skolene har informert om den nye ordningen direkte til foreldre dette gjelder.

Gratis helplasser

I tillegg til denne ordningen åpnet Regjeringen også for at kommunene kunne søke om ekstra tilskudd for å tilby gratis SFO-plasser til førsteklassinger fra familier med lav inntekt.

– Vi søkte selvsagt, og som en av i alt 60 norske kommuner fikk vi positivt svar, sier Melby, som framhever at skolefritidsordningen er en viktig arena for alle barn, der de får mulighet til å skape vennskap og utvikle læring gjennom lek og aktiviteter.

Her finner du oversikt over hvilke kommuner som er med i ordningen

Ikke for sent å søke

Melby presiserer at de som har søkt om SFO-plass for sin førsteklassing fra skolestart ikke trenger å søke spesielt om de 12 timene som blir gratis. De som allerede har fått SFO-plass i første klasse får automatisk disse timene gratis per uke.

Opprinnelig var søknadsfristen for SFO-plass 1. mars, men kommunalsjefen ser ikke bort fra at den nye ordningen vil føre til at flere ønsker å søke.

– På grunn av den nye gratisordningen utvidet vi derfor søknadsfristen, i første omgang fram til sommeren. Men vi er fleksible og behandler søknader om både opptak, endringer og oppsigelser fortløpende gjennom søknadsskjema på hjemmesida vår.

Her finner du mer om søknad, priser og moderasjonsordninger i Orkland kommune

Viktig arena

De nye endringene passer godt sammen med innholdet i den nasjonale rammeplanen for SFO som ble innført fra høsten 2021.

– De ulike SFO-ene i Orkland jobber godt med implementering av planen, som gir rom for lokale variasjoner, satsinger og tilpasninger for å sikre et helhetlig perspektiv på barnas oppvekst, sier Solveig Melby.