Omfanget av Covid-19, influensa og RSV-infeksjoner øker frem mot jul. Dette har ført til svært stor pågang hos både fastlegene og ved legevakten. Kommuneoverlege Jimmy Wikell ber folk vurdere nøye om det er behov for å kontakte helsetjenestene. Har du behov for å covid-test, kan du få dem gratis ved rådhus og kommunehus i åpningstiden.

Har du fått luftveisinfeksjon i førjulsgave? Da er du ikke alene. Kommuneoverlege Jimmy Wikell opplyser at belastningen på helsetjenesten har vært stor i førjulstiden.

– Det er imidlertid viktig å kjenne seg trygg på hva man kan behandle selv og når det er nødvendig å ta kontakt med lege. De aller fleste luftveisinfeksjoner er virusinfeksjoner som går over av seg selv og lindres med nesespray og paracet. De skal ikke behandles med antibiotika.

Du finner gode råd på helsenorge.no

Tilfeller som kan kreve legetilsyn

Wikell ber imidlertid om at folk bør være spesielt oppmerksom i følgende tilfeller:

  1. Dersom du har små barn som hoster, sover dårlig, spiser eller drikker mindre og er reduserte, bør du følge med på feber og gi febernedsettende slik at de blir i litt bedre form og får i seg drikke. Ta gjerne barnet opp på armen eller i vogna og gå en tur ut. Litt kjøligere luft og det å være i oppreist posisjon gir mindre symptomer fra luftveiene.  Ta kontakt med legekontoret eller legevakten for råd dersom du er bekymret.
  2. Voksne som er i ferd med å komme seg etter influensa eller annen luftveisinfeksjon, men blir syk på nytt med feber og nedsatt allmenntilstand, bør væreoppmerksom på at dette kan være en komplikasjon som trenger behandling med antibiotika. Ta kontakt med lege.

Ring lege eller legevakt dersom du eller barnet ditt:

  • har tegn på å være uttørret, som munntørrhet kombinert med sparsom vannlating.
  • kaster opp og har problemer med å holde på drikke, slik at det er fare for uttørring.
  • får pustevansker eller begynner å puste fort.

Covid-19 - selvtest

Har du korona er du ikke pålagt karantene eller isolasjon lengre, men er du syk med feber og kraftig hoste anbefaler kommuneoverlegen at du holder deg hjemme til du er feberfri og symptomene er på retur.

– Covid-19 håndteres altså på lik linje med andre luftveisinfeksjoner nå, sier Wikell, som minner om at dersom du ønsker å teste deg, er det mulig å få utdelt gratis selvtester på rådhus og kommunehus i romjulen.

Åpningstider rådhus og kommunehus julen 2022

Huskeliste for julen

  • Sørg for å ha fornyet resepter på faste medisiner hos din fastlege. Dette er ikke en oppgave for legevakt.
  • Benytt deg av egenmelding ved kortvarig sykefravær.
  • Alle fem legekontor i Orkland er åpne i romjula i tidsrommet 08:00 til 14:00 fra tirsdag 27. til og med fredag 30. desember.

Vi ønsker alle en riktig god jul, forhåpentligvis uten luftveisinfeksjon!