Det er stor mangel på kvalifisert arbeidskraft i Trøndelag. Samtidig står mange utenfor jobb og utdanning. Det gjør NAV Trøndelag og Trøndelag fylkeskommune noe med. Nå innføres Trøndelagsmodellen i Orkland. Onsdag er det kick-off, og lokalt næringsliv er selvsagt med.

Det startet med et vellykket pilotprosjekt i samarbeid med bedriftene Norske Skog, Aker Verdal, Tine Verdal og åtte andre industribedrifter i norddelen av fylket våren 2021. Nå skal samhandlingen forankres i resten av fylket.

Kick-off

I morgen, onsdag 23. mars, samles lokale bedrifter og ungdommer til et kick-off på Orkland rådhus. Der stiller det bedrifter fra både Orkland, Heim, Hitra og Frøya. På programmet står både informasjon om modellen, bedriftspresentasjoner og tilbud om samtaler med karriereveiledere fra Karrieresenteret, fagenheten Trøndelag fylkeskommune og Nav Orkland, som står som arrangør av onsdagens kick-off. Hvis noen flere arbeidssøkere ønsker å delta på onsdagens samling, er det bare å kontakte Nav, eller møte opp for registrering på Orkland rådhus klokken 09.30.

Samlingen blir streamet, og du kan følge programmet ved å klikke på lenken under:

 

Maskuline bransjer ønsker jenter velkommen

På lista over lokale bedrifter som deltar finner vi mange av kommunens tungvektere innenfor industrien. Her er både Shawcor, Elkem Thamshavn, Washington Mills, Con-Form, Jankos, Hiltula, Orkland Industriservice, Norgesfor, BB entreprenør og Orkel. For mange vil nok disse bedriftene framstå som representanter for en maskulin bransje. Det er et stempel som man gjerne vil kvitte seg med. Det finnes massevis av jobber i industrien som egner seg like godt for jenter som for gutter.

Trøndelagsmodellen – for bransjer med lav rekruttering

Et sentralt stikkord i modellen er kvalifisering. Ambisjonen er at ungdom uten fullført utdanning, får en ny mulighet til å starte et skreddersydd opplegg for å få fagbrev i løpet av 2024. Trøndelagsmodellen skal ikke fortrenge ordinære lærlinger i videregående skole, derfor satses det spesifikt på å kvalifisere ungdom til bransjer som har for lav rekruttering.

Individuelt tilpasset plan

Skreddersøm betyr i denne sammenheng at hver enkelt kandidat får en tilpasset opplæringsplan. Målet er at alle, uansett skolebakgrunn, kan delta og nå målet om et fagbrev. Eneste kravet er at man har full fullført grunnskole.

Det betyr at noen kan starte direkte i et læreløp. For andre vil en kombinasjon av teoretisk opplæring i skole og opplæring i bedrift være riktig, i tillegg kan det også være andre veier til fagbrev enn dette.

Ansvarsfordeling

I Trøndelagsmodellen er det Nav som rekrutterer aktuelle bedrifter. Nav sørger også for oppfølging av kandidaten både i arbeidstreningsperioden og fram mot fagprøve. Trøndelag fylkeskommune har ansvar for å legge til rette for all nødvendig skolegang og sørger også for gjennomføring av fagprøve. Bedriftens opplæringskontor sørger for å inngå lærekontrakt sammen med lærlingen og passer på at læreplanen følges.

Her kan du å se en film som viser hva Trøndelagsmodellen handler om: