Fra torsdag 30. juli til og med lørdag 1. august blir det lokal matfestival på Orkanger. Der samles matprodusenter fra hele Orkland for felles profilering og salg av kulinariske godbiter fra hele geografien.

Orkland er en stor landbrukskommune. 18. februar 2019 fikk Trøndelag sine to første restauranter med Michelinstjerne, Fagn og Credo. Sistnevnte fikk i tillegg en bærekraftspris. Daglig leder, Heidi Bjerkan, har vært tydelig på at hennes faste leverandører, Fannremsgarden og Skjølberg Søndre, deler Michelinstjernen og bærekraftsprisen sammen med restauranten. I tillegg har Merethe Landrø i Orkladal ysteri også fått flotte priser for sine oster i både NM og VM. Lokalmatprodusentene har høstet mye ros. Orkland som skattkammer for mat og drikke har fått økt oppmerksomhet.

Innholdsrikt og lokalt

Koronasituasjonen har satt en stopper for årets utgave av Trøndersk matfestival, som vanligvis arrangeres i Trondheim på sensommeren. Arrangøren har derfor oppfordret alle regioner som vanligvis er representert på festivalen om å arrangere lokale mønstringer.

- Vi har heldigvis fått en god matregion i Orkland etter hvert, og håper å få til en fin, spennende og innholdsrik festival, sier Merethe Landrø fra Orkladal ysteri, som er en av de lokale produsentene som deltar.

Merethe Landrø2_1200x1005.jpg
Merethe Landrø feiret 15 år med ysting i 2019 og har leveranser til både dagligvarekjeder og spesialforretninger over store deler av landet.

Gode erfaringer

Thamsriket – smaker fra Orkland var fellesnavnet på deltakerne som representerte regionen på fjorårets arrangement i Trondheim. Orkland kommune, som ennå ikke var etablert, bidro til å finansiere deltakelsen med 150 000 kroner. Beløpet ble bevilget for å sette Orkland på kartet som mat- og reiselivsdestinasjon og bidra til produsentsamarbeid, kompetanse- og identitetsbygging.

- Vi var 12 produsenter som deltok, og vi opplevde deltakelsen som svært positiv med mange gode tilbakemelding og godt salg, sier Landrø, som håper at årets lokale festival vil trekke både lokalbefolkning og sommerturister til Orkanger de tre dagene den pågår.

Jordbær fra Lensvik2_1200x900.jpgJordbær fra Landrø Lensvik hører selvsagt med i utvalget fra Orkland.

Markedsføring

Ildsjelene i sammenslutningen jobber i disse dager med å rekruttere deltakere til festivalen, som vil foregå på flere steder på Orkanger.

- Vi håper at flere av serveringsstedene i Orkland kan servere av lokalmat-og drikke fra Orkland disse dagene. Vi vil bidra til å markedsføre dette både gjennom lokalavisa, egen brosjyre, Trøndersk matfestivals sine nettsider og vår egne sider på facebook, sier Merethe Landrø, som kan presentere et foreløpig program for festivalen:

Torsdag 30. juli

11:00 Åpning av Jon Fredrik Skauge
11:15 - 18:00 Borgstua med fellesbutikk og boder åpner
13:00 - 14:00 Kjøkkenhage for nybegynnere med Christian Bonvik på Borgstua
14:00 - 18:00 Grilling av mat av Bårdshaug Herregård
15:00 - 16:00 Hobbydyrking av tomat med Christian Bonvik på Borgstua
19:00 Sanselig kulturformidling. Matkurs basert på lokale råvarer med Øystein Kvåle i biblioteket på Bårdshaug Herregård
19:30 Tradisjonsmat. Graut fra Orkland med Jon Fredrik Skauge på Fannremsgården påmelding

Herregården-park-1400-til-800-1_1200x686.jpgBårdshaug Herregård blir arena for store deler av aktivitetene på den lokale matfestivalen. Foto: Bårdshaug Herregårds nettside

Fredag 31. juli

11:00 - 18:00 Åpning av butikk og boder
12:00 Ølkurs med trønderske øltyper og lokal mat åttåt ved stasjonsbygningen på Evjen ved Ole Andreas Opphaug og Evjen Vel
14:00 - 18:00 Grilling av Bårdshaug Herregård

Lørdag 1. august

11:00 - 18:00 Åpne gårder, gårdsutsalg og hager. Rebusløp. Ved besøk av 4 eller flere gårder er man med i trekning av matkasse med lokalmat

  • Berge gård
  • Fannremsgården
  • Steindalen gård
  • Storkvikne gård
  • Småøran kjøkkenhage
  • Solhus gård
  • Orkladal Ysteri
  • Renskleiv gård
  • Fosslykkja bigård

13:00 - 15:00 Fermenteringskurs med Permalin gård i Borgstua

19:00 - 21:00 Musserende vin og lokalmat med Bårdshaug Herregårds vinsommelier, Monica Smenes i bibloteket på Bårdshaug herregård

Bergmannskroa tilbyr lokalmatpakke på Thamshavnbanen alle dagene og Thamspaviljongen er åpen.

Du kan følge med på oppdatert program og nyheter om arrangementet på Thamsrikets facebooksider