Det gulaktige skummet er et resultat av omrøring av naturlig organisk materiale. Det er ingen grunn til bekymring om vannkvaliteten. 

Det har i lengre tid vært uro for vannkvaliteten i Gammelosen på grunn av observasjoner av skum og hinne på vannet. Orkland kommune har gjennom denne tiden hatt diskusjoner med ulike fagmiljø om prøvetaking og analyser for å få best mulig forklaring på hva som er årsaken.  

I august ble det tatt nye vannprøver i Orkla og Gammelosen, inkludert prøver av det gule skummet som flere har observert. Det gule skummet har engasjert mange og det har vært lansert mange ulike teorier om hva dette kan være, sier kommunalsjef Lavrans Skuterud. 

Nå er svaret klart. 

Naturlig lukt 

Prøvene ble sendt til analyse hos NIVA (Norsk institutt for vannforskning) i Oslo. 

NIVA opplyser at alle prøvene luktet naturlig og presiserer at det var ingen vond lukt på grunn av fisk eller olje, sier Skuterud.  

Prøven som var tatt i Orkla viste et stort innhold av kiselalger. De er en viktig del av planktonet i både marine områder og ferskvannsmiljøer. 

Her kan du lese mer om kiselalger

Viktige alger i Orkla 

Kiselalger spiller en avgjørende rolle i økosystemene som primærprodusenter, det vil si at de produserer organisk materiale gjennom fotosyntese.  

Skuterud forteller atkiselalger er også viktige i den globale karbon- og oksygenkretsløpet. Gjennom fotosyntesen fanger de nemlig opp karbondioksid og frigjør oksygen, noe som bidrar til å redusere mengden av drivhusgasser i atmosfæren. 

Ferskvann og saltvann 

Prøvene fra Gammelosen, inkludert det gule skummet, inneholdt også mange kiselalger, hovedsakelig marine arter, men også lignende kiselalger som ble observert i elveprøven. I tillegg var det også innslag av marine fureflagellater. Dette er en mangfoldig og viktig gruppe mikroorganismer som spiller flere roller i havets økosystemer. NIVA analyserte også saltinnholdet i de ulike prøvene. Prøven tatt i elva viste 0 prosent saltholdighet, mens prøven tatt i Gammelosen viste 20 prosent.  

I sjøvann er det normalt 35 prosent saltinnhold, noe som bekrefter at vannet i Gammelosen er en blanding av sjøvann og ferskvann, hovedsakelig fra Orkla, sier Skuterud.  

Gammelosen med Orklandbadet i bakgrunnen
Gammelosen er en idyll på Orkanger, og et yndet utfartsområde. Foto: Ina Marie Holseth/Orkland kommune

Konklusjon 

NIVA konkluderer med at skummet er et resultat av omrøring av det organiske materialet som hovedsaklig kommer fra elven.  Nå når høsten er i anmarsj er det i tillegg grunn til å anta at vegetasjonen rundt Gammelosen også bidrar til spredning av organisk materiale gjennom løv og frø fra trær og planter. Konklusjonen støttes også ytterligere av det faktum at skumprøven ikke luktet vondt.  

– Jeg vil oppfordre folk som er ekstra interessert om både å ta på og lukte på det de observerer. Selv om skummet kan se litt mistenkelig ut er det ingen grunn til å bekymre seg. Det er et resultat av helt naturlige prosesser i naturen, sier Skuterud.