– Nå sender jeg dronen opp til 100 meter. Så starter jeg kameraet som tar en serie med overlappende bilder i 360 grader fra én posisjon.

Ina Fossum Asbølmo (23) forklarer mens hun myser opp mot den skydekkede sommerhimmelen over Krokstadøra. Med capsen godt nede i panna følger hun den grå dronen som summer i god fart opp mot planlagt høyde. I fire uker fotograferer hun ulike steder i Orkland fra lufta. På den måten bidrar hun ikke bare til bedre beslutningsgrunnlag for saksbehandlere og politikere, dronebildene kan også være til god nytte for utbyggere, næringsliv og deg som innbygger.

I denne videoen kan du se hvordan du kan klikke deg fram til dronebildene i kommunens kartløsning

– Dette er en perfekt sommerjobb for meg, sier Ina, som akkurat er ferdig med en bachelorgrad i geografi ved NTNU. At jeg havnet her var nok en kombinasjon av tilfeldigheter og kreativitet hos de som jobber på plan og forvaltning i kommunen, sier Ina og titter bort på Hans-Victor Wexelsen, som er fagleder for geodata. En av hans oppgaver er å gjøre kommunens kartløsninger så gode som mulig.

Lærerikt og relevant

Ina forteller at hun på forsommeren sendte en e-post til kommunen om mulighet for sommerjobb. Da Hans-Victor fikk høre om dette koblet han det kjapt til behovet de har for gode og oppdaterte oversiktsbilder.

– Jobben kunne nesten ikke vært mer passende for meg. Den er både lærerik, morsom og ikke minst relevant og spennende i forhold til mitt fagområde, sier Ina, som opprinnelig kommer fra Svorkmo. Til daglig har hun studentadresse i Trondheim, hvor hun trives svært godt.

– I sommer får jeg lære noe nytt, treffer dyktige fagfolk og blir dessuten mer kjent i hjemkommunen. Jeg har tatt dronekurs og får praktisert kunnskapen i felten, og jeg får lære meg relevante programvarer, noe som er midt i blinken i forhold til studiene mine.

Ivaretar myndighetenes krav

Denne julidagen er det Krokstadøra og Hardmoen hyttefelt ved Våvatnet som skal fotograferes. I hytteområdet sendes dronen opp til 100 meter, og sørger for gode oversiktsbilder over både veier og eksisterende hyttebebyggelse. I tettbygde strøk sendes den 50 meter opp i luften, noe som er godt innenfor Luftfartstilsynets høyderegler og Datatilsynets personvernkrav.

– På denne høyden får vi gode og detaljerte bilder med nødvendig oversikt, uten at det er mulig å identifisere verken ansikter eller bilnummer, sier Hans-Victor, som har utarbeidet en prosjektplan  over prioriterte områder som Ina skal dekke.

Fra alle vinkler

Alle tettstedene i Orkland vil få besøk av geografistudenten i sommer. Hun vil også fotografere næringsarealer og rekker også noen av de største hytteområdene. Selve dronefotograferingen utgjør omtrent halvparten av arbeidstiden, resten av tiden går med foran PC-skjermen i et hjørne på Hans-Victors kontor.

– Etterarbeidet er en viktig del av jobben. Alle bildene som er tatt fra en posisjon må lastes opp og settes sammen til ett bilde før det kan publiseres i kartløsningen. Deretter kan hvem som helst klikke seg inn og se bildet fra alle vinkler, forteller Ina.

Selve panoreringen gjør du enkelt ved å bruke mus eller tastatur på en PC. Bruker du mobiltelefonen er det bare å bevege selve telefonen.

Kul sommerjobb

Kart med bildefunksjoner finner du på kommunes nettside og er blitt svært godt tatt imot av både publikum, saksbehandlere og politikere.

Her finner du den avanserte kartløsningen

– Gode dronebilder gir ofte beslutningstakerne bedre oversikt over et område enn det en fysisk befaring på bakkenivå kan gi, sier Hans-Victor, som er svært glad for at kommunen med Inas hjelp kan få til gode resultater ved bruk av forholdsvis lite ressurser.

– Kartet blir oppdatert med bilder etter hvert som jeg publiserer. Det er bare å klikke seg inn og se om du finner bilder av stedet der du bor, smiler Ina, som er svært glad for at hun sannsynligvis har Orklands kuleste sommerjobb.