Det er nå kommet svar på de siste vannprøvene for Gjønnessetra og Asbøllhaugen. Disse prøvene viser ikke funn av sykdomsfremkallende bakterier, og kokepåbudet oppheves derfor fra og med tirsdag 3.8.2021.

Mennesker med nedsatt immunforsvar anbefales inntil videre fortsatt å koke drikkevannet fra Gjønnessetra. Dette ut fra et forsiktighetsprinsipp. Anbefalingen om koking av drikkevannet fra Asbøllhaugen oppheves fra i dag fredag 6.8.2021.

Det tas rutinemessig vannprøver fra alle kommunens vannanlegg, og kommunen er snar med å iverksette kokepåbud eller anbefaling dersom prøvesvarene tilsier dette.

Slik koker du drikkevannet

Når du får varsel om å koke vannet, bør dette fosskoke i minimum ett minutt i en ren kjele. En vannkoker ivaretar som oftest dette. Dersom du bruker mikrobølgeovn til å koke vannet, forsikre deg om at dette faktisk koker i ett minutt før drikking.

Vi gjør oppmerksom på at varmt vann fra vanlige varmtvannsberedere ikke er å anse som kokt.

Kokepåbud eller kokeanbefaling

Drikkevannet kommunen leverer til abonnentene er rent, men ikke sterilt. Dette betyr at det for eksempel kan inneholde små spor av bakterier. De fleste av disse bakteriene er helt ufarlige for mennesker, og en blir ikke syk av disse. I noen få tilfeller kan det være bakterietyper i vannet som kan fremkalle sykdom, dersom antallet blir høyt nok. Normalt vil det være så få bakterier i vannet, at de ikke representerer noen fare for å framkalle sykdom hos mennesker.

For å sikre rent og helsefremmende drikkevann, analyseres vannet regelmessig. Tilsier prøvesvarene at vannet ikke er rent, vil kommunen innføre kokepåbud. Dette betyr at alt drikkevann må kokes før det drikkes. Enkelte kan på grunn av underliggende sykdom ha mindre motstandsdyktighet mot bakterier. Dersom prøvesvarene tilsier en mindre vekst i antallet bakterier, kan kommunen gi anbefaling om å koke vannet. Det er da gjort en vurdering av at de fleste kan drikke vannet uten at det medfører økt risiko for å bli syk, men at utsatte grupper kan ha en noe høyere risiko for å utvikle sykdom dersom de drikker vannet uten at dette først er kokt.