– Uansett hvor mange vaksinedoser vi får skal vi få brukt dem. Vi er i rute og har stor kapasitet. Vi planlegger for alle scenario, sier Kristin Wangen som er kommunalsjef for helse og mestring i Orkland kommune.

Det jobbes intensivt med vaksinering mot covid-19 i Orkland, både når det gjelder gjennomføring for prioriterte grupper og forberedelser til vaksinasjon av personer mellom 18 til 64 år. Orkland kommune følger Folkehelseinstituttets (FHIs) anbefalinger.

Mer informasjon:
FHIs informasjonssider om vaksinering og prioritering

Følger plan for vaksinering

Orkland kommune har levert plan for massevaksinering pandemi til Statsforvalteren i Trøndelag (tidligere Fylkesmannen) og er godt forberedt, samtidig som kommunen kan tilpasse seg raskt eventuell økt tilgang av vaksiner.

FHI har via Statsforvalteren informert om at det er sannsynlig at vaksinen fra AstraZeneca blir godkjent i slutten av januar. Leveransene kan komme allerede i første halvdel av februar, og det kan bli aktuelt å sende så ut mye som 1,12 millioner doser nasjonalt over få uker. FHI har ikke fått bekreftet dato for levering av AstraZeneca-vaksinen, men er i gang med planlegging for mottak, lagring og distribusjon.

- Det er gitt klar tilbakemelding til Statsforvalteren at vi kan ta mot alle vaksinene som blir tilbudt kommunen, understreker Wangen.

Mer informasjon:
Orklands plan for massevaksinering pandemi (pdf-fil)

207 personer vaksinert

Smittevernoverlege Peter Melien Trojanowski i Orkland kommune forteller at alle beboere på sykehjem nå har fått første dose.

- Fra og med neste uke starter vaksineringen av innbyggere over 85 år og utvalgte grupper av helsepersonell.

Til sammen 207 personer vil være vaksinert i Orkland innen uka er omme.

- Vi har til og med denne uka fått 33 hetteglass. Det beregnes 5 doser per glass, det vil si 165 doser. Men vi har klart å trekke ut 42 ekstra doser, sier Trojanowski som roser involvert helsepersonell for flott innsats.

Denne uka mottok Orkland bare 7 hetteglass, mens det er ventet 33 hetteglass neste uke.

Mer informasjon:
Vaksinasjonsstatistikk FHI

Vaksinering av risikogrupper

Risikogrupper er definert av FHI som alle innbyggere over 65 år, samt de som er under 65 år med underliggende sykdom. Alle i disse gruppene skal vaksineres hos sin fastlege og vil bli kontaktet for tidspunkt etter hvert som det blir deres tur.

- Dette er en innarbeidet modell som kommunen har gode erfaringer med. Det er et godt og tett samarbeid mellom fastlegene og kommunen. Orkland kommune følger anbefalingene til FHI og starter med de eldste først. For de som er bosatt i Orkland, men som har fastlege i annen kommune vil kommunen ta kontakt med informasjon om hvor og når vaksinasjonen skal gjennomføres, sier Wangen.

Vaksinene fordeles hele tiden etter en geografisk fordelingsmodell, slik at innbyggerne i hele Orkland blir fortløpende vaksinert etter hvert som vaksine blir tilgjengelig.

Vaksinering av innbyggere under 65 år

Tidspunktet for når kommunen kan tilby vaksinering for personer mellom 18 og 64 år, det som populært har blitt kalt massevaksinering, avhenger av tilgangen på vaksine.

- Det som er klart er at vi planlegger vaksinering for personer mellom 18 og 64 år på lokasjoner i alle de tidligere kommunene. Vi har god oversikt og tilgang på aktuelle lokaler og kan agere raskt. Når vi vet mer om hvor mange vaksiner vi får vil vi komme med informasjon om hvordan vaksineringen for personer mellom 18 og 64 år vil foregå, forsikrer Wangen.

- Vi svarte på Statsforvalterens spørsmål knyttet til AstraZeneca-vaksinen at vi skal klare å vaksinere 25 prosent av Orklands befolkning i løpet av 2 uker slik de etterspør, så kommunens kapasitet er ikke utfordringen. Om nødvendig kan vi klare å vaksinere enda flere. Vi setter inn de ressursene som er nødvendig. Det er tilgangen på vaksiner som vil bestemme hvor fort vi kan vaksinere, understreker Wangen.

Det vil bli lagt opp til et bookingsystem for aldersgruppen 18 til 64 år hvor du selv bestiller vaksine. Denne aldersgruppen må altså booke vaksine selv. Det jobbes med en teknisk løsning for dette. Vaksineringen av aldersgruppen 18 til 64 år ligger imidlertid fram i tid. Dette avhenger igjen av tilgangen til vaksiner. Dette styres av sentrale myndigheter.

Vaksinering av helsepersonell

Kommunene kan velge å prioritere inntil 20 prosent av dosene som blir fordelt til kommunene til helsepersonell jmf. de sentrale føringene. Når det gjelder helsepersonell i Orkland opplyser Trojanowski at kommunen har en prioriteringsliste for vaksinering basert på en vektet vurderingsmodell.

- Vi begynner med fastleger og leger i turnus i legevakt i neste uke og fortsetter videre på prioriteringslisten etter hvert som vi får vaksiner, sier Trojanowski.

Mer informasjon:
FHI om vaksinering av helsepersonell

Løpende informasjon om vaksinering

Informasjon har vært høyt prioritert av Orkland kommune underveis i korona-håndteringen.

- Vi vil løpende holde innbyggerne i Orkland informert om hvordan vaksineringen skal foregå, slik at du vet når det er din tur og hva du skal gjøre, avslutter Wangen.

Har du fortsatt spørsmål knyttet til vaksinering, så oppfordrer Wangen og Trojanowski til at kommunens informasjonstjeneste for korona kontaktes per telefon eller e-post.

Mer informasjon:
Kontakt informasjonstjenesten for korona


orkland.kommune.no/korona