Orkland bibliotek, Orkanger fortsetter med sine temakvelder. Torsdag 26. januar kommer forfatter Geir Svardal, som skal prate om boka "Ingen skal få se at jeg gråter" Det er historien om trondheimsjenta Cissi Klein som ble deportert til Auschwitz under andre verdenskrig.

Historien om hendelser under andre verdenskrig ser ikke ut til å gå ut på dato. Tvert imot – og heldigvis. Gjennom stadig nye filmer og litteratur får vi fortsatt mulighet til å sette oss inn i krigens redsler og grusomheter – alt fra store slag og nasjonale hendelser til enkeltmenneskers skjebne.

Kom aldri hjem

En slik skjebne er historien om Cissi Klein. Hun kalles ofte for Trondheims Anne Frank, og er blitt et symbol på holocaust. Bare 13 år gammel ble hun i likhet med mange andre norske jøder sendt til nazistenes skrekkleir Auschwitz i 1942. Cissi kom aldri hjem igjen til Trondheim. Hun døde i fangeleiren våren 1943. Av den lille familien på fire var det kun moren som overlevde fangeleirens redsler.

Trondheim – den tryggeste plass på jord

En som i mange år har interessert seg for den unge jenta og hennes familie er Geir Svardal. Han er forfatter og journalist i Adresseavisens helgemagasin, Ukeadressa. Høsten 2022 ga han ut boka om Cissis liv og skjebne. Her er Aschehoug forlags omtale av boka:

Onsdag 25. november 1942 banker det på døra til klasse 7A ved Kalvskinnet skole i Trondheim. Utenfor står to menn i Statspolitiets grågrønne uniformer. De er kommet for å hente Cissi. Cissi Klein har mange gode klassevenninner. Hun går på ski i Bymarka, synger i kor og hjelper til i farens butikk Sæbemagasinet. Vi følger Cissis oppvekst og blir med de siste skjebnetunge månedene i livet hennes. Dette er også beretningen om foreldrenes flukt fra pogromene i tsarens Russland, til de endte opp i Trondheim, byen Cissi kalte «den tryggeste plassen på jord». Sammen med broren, foreldrene og de andre jødene i byen blir Cissi sendt med tog til Oslo. Transporten over fjellet blir forsinket, så de rekker ikke avgangen med skipet «Donau» neste dag. De må tilbringe vinteren innesperret i Bredtvet fengsel, til tyskerne har ordnet ny transport til Auschwitz i februar 1943.

Her er mer om boka fra KK: Jødeforfølgelse: - Hun var Trondheims Anne Frank: «Ingen skal se meg gråte» (kk.no)

Minnene lever

I Trondheim lever minnet om den lille jenta videre på mange måter. I 1995 ble det satt opp et minneskilt over henne på huset hun bodde på Museumsplass. I 1997 ble det avduket en statue i parken like ved. Elever fra Kalvskinnet skole, der også Cissi Klein gikk, besøker minnesmerket 6. oktober hvert år. Hun har fått en egen gate oppkalt etter seg, og en snublestein er lagt ned i gaten utenfor bygningen der hun bodde. I april 2021 ble det også besluttet at den nye videregående skolen på Falkenborg i Trondheim skal hete Cissi Klein videregående skole.

Møt forfatteren

Torsdag 26. januar klokken 19:00 kan du møte forfatter Geir Svardal på Orkland bibliotek, Orkanger. Han vil snakke om bokprosjektet, lese litt fra den og sikkert svare på spørsmål fra tilhørerne. Dette arrangementet passer både for de som har levd en stund, men også for yngre mennesker som ønsker å sette seg inn i nær forhistorie. Det blir boksalg i regi av Ark Amfi Orkanger.

Treffet er et samarbeid mellom Trøndelag fylkesbibliotek i samarbeid med Orkland bibliotek, og er helt gratis!