Det er fortsatt ingen flere påvist smittede i Orkland kommune etter at alle ventede prøvesvar i dag var negative. Det betyr at det nå har gått 7 dager siden siste positive prøve. Nå gjelder det å ikke bli slappe! I dag ser vi på hvor smittsomt Covid-19 er, og hvor lenge sykdommen varer.

Vi fortalte i går at i påsken vil vi komme med en oppdatering rundt kl. 16:00. Noen ganger kan det bli kl. 15:00, mens andre ganger kan det bli kl. 17:00. Men vi lover å holde dere oppdatert.

Fortsatt mye vi ikke vet

I løpet av uka har vi fått en del spørsmål om smittsomhet og sykdomsforløp.

Det er fortsatt mye vi ikke vet, og det er variasjoner fra land til land. Men vi lærer og systematiserer erfaringer hele tiden. Sammenligner vi Covid-19 med for eksempel influensa, er det slik at en person med Covid-19 smitter fra 2 til 3 personer. En person med influensa smitter fra 1 til 2 personer. Det er dette tallet sentrale myndigheter ønsker å få under 1.  Det betyr at man smitter i gjennomsnitt mindre enn 1 person. Smitter du ingen så stopper spredningen.

Hvor smittsomt er det?

Det finnes fortsatt ingen vaksine mot Covid-19. Det vil ta tid før en slik vaksine er klar, og da må vi fokusere på å begrense smitten. Dette gjør vi med avstand og god hygiene. Betyr dette at nærkontakt med en person som er smittet at du automatisk også blir syk? Nei, det gjør det ikke. Undersøkelser så langt tyder på at ca. en tredjedel av dem som har hatt nærkontakt utvikler smitten.

Tall for Orkland kommune viser faktisk at bare en sjettedel av de som har hatt nærkontakt blir smittet. Det er viktig å understreke at dette er begrensede erfaringstall.

Hvor lenge varer det?

For de som har fått påvist smitte i Orkland, går det gjennomsnittlig ca. 4 dager fra nærkontakt med en som er smittet, til man selv får symptomer. Gjennomsnittlig sykdomstid har vært i overkant av 7 dager. Du må være helt symptomfri i 7 dager etter siste dag med symptomer for å bli friskmeldt.

Det vil si at 14 dager ikke er tilstrekkelig for alle, og at noen trenger flere dager i isolasjon før man blir erklært frisk.

Fortsatt reisekarantene ved fritidsreiser

I går forlenget et enstemmig formannskapet vedtaket fra 29. mars om reisekarantene i 14 dager ved fritidsreiser for alle som ankommer kommunen fra fylkene Oslo, Agder, Rogaland, Viken, Vestfold og Telemark, Innlandet og Vestland. Vedtaket har virkning fra 5. april og gjelder til og med 11. april.

Det nye vedtaket skrev vi om i går:
Ingen nye smittede - studenter må i karantene

Tidligere i dag la vi ut en hilsen fra Ordfører Oddbjørn Bang:
Ordførerens påskehilsen

Ordføreren understreket at det beste bidraget hver enkelt av oss kan gjøre for å stoppe pandemien og avlaste helsevesenet er at vi alle følger smittevernrådene.

Og det gjør du – ikke sant?

#kaldthodevarmthjerte     Sammen bygger vi #Orkland


orkland.kommune.no/korona