I formiddag rapporterte vi om tre nye påviste smittetilfeller i Orkland. Flere tilfeller er ikke påvist i løpet av dagen. Elleve personer har dermed fått påvist koronasmitte i kommunen.

Opprinnelsen til samtlige smittetilfeller er kjent. Det betyr at vi kan spore smitten tilbake til kjente kilder. To av smittesirklene har sitt utspring i innenlandsk smittekilde, mens de andre to kan spores til utlandet. I dag er det tatt 13 nye tester, som vi forventer svar på i morgen.

Ansvarlighet

Fra vår informasjonstjeneste meldes det om at svært mange av de som ringer er opptatt av hva de kan gjøre for å forhindre å spre og unngå smitte. Det er mye ansvarlighet blant folk og det er god grunn til å gi dere honnør. Også i dag har det vært et par tema folk har vært spesielt opptatt av – prøvetaking og bruk av campingplasser og campingvogner. Vi tar for oss temaet prøvetaking i dag, og sparer campingvogna til i morgen.

Prøvetaking

Vi ser for oss følgende samtale mellom deg og legen din:

Kan jeg bli testet selv om jeg ikke har symptomer?

- Ja, det kan du. I prinsippet.

Hvorfor gjøres ikke det da?

- Hvis du testes før du får symptomer, er virusaktiviteten så lav at du risikerer at prøven er falsk negativ og derfor gir et feilaktig svar. Det anslås at 70 prosent av prøvesvarene vil bli feilaktige dersom man tester folk uten symptomer. Det vil ingen være tjent med!

Er det ikke mulig å ta en annen type test som påviser smitte før man får symptomer?

- Per i dag har vi ikke slike tester, men det jobbes med å utvikle nye metoder. Jeg vil anbefale at du klikker deg inn på koronasjekk.no  Der kan du ta en nettbasert sjekk og samtidig få svar på en del spørsmål du kanskje  lurer på om korona. 

Ditt valg!

I dagens videohilsen på Facebook delte ordfører Oddbjørn Bang og rådmann Ingvill Kvernmo sine tanker om tida vi er inne. De var begge opptatt av at vi holder fysisk avstand, samtidig som vi må prøve å være nær på andre måter. Heldigvis har vi ulike hjelpemidler til dette.

Det går an å fortelle at man er glad i hverandre, vise omsorg og le litt av og med hverandre i telefon eller via en skjerm. Kommentarfelt kan fylles med hjertevarme og omtanke - det er deg det kommer an på!

Ha en god fredagskveld!

#kaldthodevarmthjerte


Publisert 27.3.2020


orkland.kommune.no/korona