I møte 08.02.23 vedtok Hovedutvalg oppvekst å sende forskrift om skolekretsgrenser ut på høring. Høringen blir kunngjort på Orkland kommune sine nettsider, avisa Sør- Trøndelag samt sendt direkte til alle skolers FAU før saken behandles i hovedutvalg oppvekst 19.04.23.

Bakgrunn for saken

Grunnskoleelever har rett til å gå på den skolen som ligger nærmest eller ved den skolen i nærmiljøet som de sokner til, jf. opplæringsloven § 8-1. Kommunen kan gi forskrifter om hvilken skole de ulike områdene i kommunen sokner til. I Orkland kommune er skolekretsgrenser definert i en politisk vedtatt skolebruksplan. Det regnes ikke som en forskrift.

En forskrift om skolekretsgrenser har som formål å sikre at elevene tildeles skoleplass i tråd med opplæringsloven § 8-1 og nærskoleprinsippet og dermed gi forutsigbarhet for innbyggerne i kommunen. I tillegg skal den være styrende for den kommunale saksbehandlingen og sikre likebehandling. Det vil gjelde for tildeling av skoleplass, søknad om skolebytte og ved vurdering av når en skole er full. Forskriften vil også være sentral ved klagebehandling, der kommunen får anledning til å synliggjøre for Statsforvalteren hvordan nærskoleprinsippet er ivaretatt.

Forskrift om skolekretsgrenser skal være i samsvar med nærskoleprinsippet. Kommunen kan ikke fastsette en forskrift som er i strid med nærskoleprinsippet.

Det presiseres at dette ikke er et forslag om å endre på skolekretsgrenser, men å forskriftsfeste skolekretsgrensene som allerede er politisk vedtatt.

Her kan du lese forskriften om skolekretsgrensene

Høringsuttalelser sendes til postmottak@orkland.kommune.no innen frist 12.04.23.