Skal vi forvente noe av barn når det gjelder miljøbevissthet må vi voksne være gode rollemodeller, mener enhetsleder Torill Leinhardt i Lensvik og Mølnbukt barnehage.

Nylig fikk barnehagen overrakt det synlige beviset på at de nå er godkjent Miljøfyrtårn-bedrift av ordfører Oddbjørn Bang. Han fikk en varm velkomst av både store og små da han avla barnehagen et besøk og overrakte plaketten som skal henges på veggen og gjøre kjent at barnehagen nå er miljøsertifisert. Arbeidet er gjort med barna i fokus på en måte der både alder og modenhet er tatt hensyn til.

De nære ting

- I barnehagen handler det om å starte med de nære ting og etter hvert utvide horisonten slik at barna får en forståelse av at egne holdninger og handlinger får konsekvenser - ikke bare for en selv, men både andre mennesker og miljøet vårt, sier Leinhardt.

Hun mener det er viktig å gi barna bevissthet og kunnskap om temaet ved å ta utgangspunkt i deres egen hverdag og eget nærmiljø.

- Det gjør vi ved å sette barnehagen inn i en sammenheng med naturen rundt oss med både dyre- og planteliv, nærmiljø og næringslivet vårt.

Gjenbruk

Når det gjelder konkrete tiltak mener Leinhardt det handler om å ta utgangspunkt i enkle små grep som til sammen vil utgjøre en forskjell.

- Slå av lys på rom vi ikke oppholder oss i, reparere ødelagte møbler, leker, bøker og utstyr slik at de kan brukes om igjen. De lærer at ting som kan være til overs for noen kan være til nytte for andre. I barnehagen er vi svært gode til å holde dialog og å sende ut forespørsler til lokalsamfunnet vårt, sier Leinhardt.

Bokashi

I år har barnehagen satt et spesielt søkelys på avfall og avfallshåndtering. De aller minste plukker søppel når de ferdes rundt i nærmiljøet og har laget seg sorteringsstasjoner i barnehagen, mens fireåringene i Lensvik og alle barna i Mølnbukt barnehage har sett nærmere på kompostering av matavfall.

- Det gjør de ved å benytte bokashi, sier Leinhardt, som forklarer at dette er en enkel og smart kjøkkenkompostering som omdanner matavfall til næringsrik jord og gjødsel på noen få uker.

Her kan du lese mer om bokashi

Gjenvinning som eget tema

Skolestarterne i barnehagen har resirkulering som tema. De har gjennom året fått utvidet sin kunnskap om temaet, blant annet ved et besøk på gjenvinningsstasjonen hos Remidt på Orkanger nå i høst

- De har lært hva som blir laget av all plasten, metallet og papiret som vi sorterer og leverer til gjenvinning, forteller Torill Leinhardt, som opplever at arbeidet med miljøsertifiseringen har vært spennende og gitt barnehagen mange nye ideer til temaer de kan jobbe videre med.

Lær mer om Miljøfyrtårn