Kombinasjon av driftsstans på renseanlegget og høye temperaturer er sannsynlig årsak til at laboratorieprøvene viste for høye verdier av tarmbakterier i badevannet 28. juni. Kommunen tar nå grep for å håndtere slike situasjoner i framtida.

Nye målinger tatt i Gammelosen tirsdag 5. juli er analysert og viser at badevannet i det populære rekreasjonsområdet på Orkanger er helt utmerket og dermed igjen klarert for bading.

­– I ettertid er vi svært glade for at dette ble oppdaget og at nødvendige tiltak ble iverksatt, sier fungerende kommunedirektør, Stein Arne Jakobsen. Oppdagelsen kom som følge av at kommunen har fått bedre rutiner på prøvetaking av badevann i friluft, noe som i dette tilfellet har gitt oss viktig informasjon som vi kan ta lærdom av.

Ikke tilstrekkelig utskifting

– Vår hovedhypotese er at driftsstansen ved renseanlegget den 20. og 21. juni, kombinert med høye temperaturer i dagene som fulgte førte til bakterieoppblomstringen i Gammelosen.

Tidevannsstrømmen har sannsynligvis ført til at kloakkholdig sjøvann har blitt ført inn, men ikke ut igjen i tilstrekkelig grad ved fjære sjø. Når vannet i Gammelosen deretter ble varmet opp på de få solskinnsdagene vi har hatt så langt i sommer, var dette nok til at prøvene som ble tatt 28. juni viste for høye bakterieverdier. Det førte til at badeplassen umiddelbart ble klassifisert som uegnet for bading. Dette ble varslet gjennom kommunens informasjonskanaler, lokalavisa og ved skilting i området.

Normalt ikke driftsstans om sommeren

Nødvendig vedlikehold og reparasjonsarbeid på renseanlegget som medfører driftsstans utføres normalt i perioden 1. september til 1. mai, nettopp for å unngå å komme i konflikt med badesesongen. I slike tilfeller vil urenset kloakk bli ledet via alternativ ledningstrase ut i sjøen. Denne ender på grunnere områder i fjorden enn når renset kloakk pumpes ut på dypt vann ved ordinær produksjon i anlegget.

Kontrollerer badevannet   

Badevannsprøven som ble tatt 28. juni var en planlagt prøvetaking. Dette som en del av Orkland kommunens rutinemessige kontrollmålinger av badevann i sommersesongen.

– I tillegg til prøvene som blir tatt i Gammelosen tas det også tilsvarende prøver i Grågården på Bjørnli, Hostovatnet, Øyangsvatnet, Storvatnet, Ingdalsfossen, Frilsjøen og Gangåsvatnet, sier kommuneoverlege Jimmy Wikell, som er svært glad for å kunne fortelle at vannkvaliteten i Gammelosen kan kategoriseres som utmerket.

Lærdom fra hendelsen

– Ved en eventuell framtidig uforutsett driftsstans ved renseanlegget på sommerstid, vil Gammelosen umiddelbart bli definert som uegnet for bading. Det vil innbyggerne bli informert om, og vi vil følge opp med prøvetaking på strendene i Gammelosen til vannet igjen er godkjent, sier kommuneoverlege Jimmy Wikell.