Undersøkelser har avdekket ytterligere feilkoblinger på overvannsledningen som renner ut i Gammelosen, og prøvene av badevannet er fremdeles ikke normale. Orkland kommune fraråder derfor bading i Gammelosen, trolig for resten av sommeren.

Siden tirsdag 2. august har prøver av badevannet i Gammelosen på Orkanger vist forhøyede verdier av tarmbakterier

Årsaken er sannsynligvis en gammel feilkobling på kloakkrørsystemet ved Kirkegata på Orkanger, som har ført til at kloakk fra noen boliger har havnet i overvannsledningen som renner ut ved badeplassen Hermetikken i Gammelosen.

– Det er grunn til å tro at feilkoblingen, i kombinasjon med store nedbørsmengder i sommer, har ført til økt mengde bakterier i Gammelosen, sier Lavrans Skuterud, kommunalsjef for samfunn i Orkland kommune.

Omfattende feilsøk

Tekniske tjenester i Orkland kommune har utført feilsøk i området ved Kirkegata, og ved hjelp av kamera avdekket ytterligere feilkoblinger på rørsystemet.

– Det er sterkt beklagelig, men vi er selvsagt glade for at problemet ble avdekket. Vi setter nå i gang et omfattende arbeid for å finne ut hvilke boliger som er feilkoblet til overvannsrørene som ender i Gammelosen. Da må vi spyle overvannsrørene, gjennomføre feilsøk fra enkelte boliger, og ta prøver av vannet i Gammelosen over flere dager, forklarer kommunalsjef Skuterud.

Feilsøkingsarbeidet er så omfattende at Orkland kommune må leie inn eksterne ressurser til å bistå.

– Vi prioriterer dette kartleggings- og utbedringsarbeidet nå for å være sikre på at badesesongen 2023 vil kunne gjennomføres med god kvalitet i vannet, sier han.

– Må skaffe oss oversikt

Av helsemessige årsaker fraråder kommunen fortsatt all bading i Gammelosen.

– De siste badevannsprøvene fra Gammelosen viser dårlig vannkvalitet, med forhøyede verdier av tarmbakterier. Når verdiene blir kraftig forhøyet, øker risikoen for infeksjoner. Vi må skaffe oss en oversikt over forurensningskilden og få stabile prøver på vannkvaliteten før vi kan oppheve frarådinga om bading, sier kommuneoverlege Jimmy Wikell.

Orkland kommune vil komme tilbake med oppdatert informasjon når vannkvaliteten er tilfredsstillende.

– Men det er dessverre lite sannsynlig at det blir mer bading i Gammelosen denne sommersesongen, sier Wikell.