Ungdomsskolene skal tilbake på gult nivå og nå kan barn og unge delta på både trening og fritidsaktiviteter.

I dag kom regjeringen med noen justeringer av sine regler og anbefalinger angående koronasituasjonen. Det meste er til å kjenne igjen fra tiltakene som ble presentert 4. januar. Fortsatt anbefaler regjeringen at vi alle begrenser vår sosiale kontakt så mye som mulig. Det betyr at private sammenkomster og arrangementer bør settes på vent til situasjonen tillater det. Regjeringens regler og anbefalinger kommer i tillegg til den lokale forskriften som gjelder i Orkland til og med 3. februar.

Du kan lese mer om alle tiltakene på regjeringen.no

Vi tar for oss noen av endringene.  

Fra rødt til gult

Ungdomsskoler og videregående skoler kan igjen gå tilbake fra rødt til gult nivå. Dette gjelder fra onsdag 20. januar. Det betyr at elevene skal tilbake på skolen. Fortsatt skal kommuner med høyt smittepress vurdere å beholde rødt nivå i ungdomsskoler og videregående skoler, og ved behov vurdere rødt nivå også i barnehager og barneskoler.

I Orkland kommune har vi imidlertid en kontrollert smittesituasjon som tilsier at skoler og barnehager skal være på gult nivå. Fra og med onsdag gjelder det også for ungdomsskolene våre. Skoledagen i morgen, tirsdag 19. januar, vil bli slik som planlagt for rødt nivå, men fra og med onsdag går skolehverdagen tilbake til slik den var før jul.

Vi minner om at Orkland kommune har en lokal forskrift som gjelder munnbind på buss. Dette gjelder også skolebusser.

Trening og fritidsaktiviteter

Barn og unge under 20 år kan fra nå av delta på treninger, både innendørs og utendørs. Dette gjelder også andre fritidsaktiviteter. Det gjelder imidlertid ikke kamper, cuper eller stevner. Dette må vente.

Besøk

Vi kan igjen ta imot besøk og gå på besøk. Men husk at du maksimalt kan ha fem gjester på besøk hos deg i tillegg til de andre som bor i husstanden. Husk imidlertid at vi i Orkland kommune fortsatt har en lokal forskrift som sier at vi maksimalt skal ha ti nærkontakter per uke på fritiden.

Det er en sterk anbefaling at vi begrenser sosial kontakt i størst mulig grad. Oppfordringen om å møtes ute står ved lag, og uansett gjelder avstandsreglene.

Lokale tiltak

Det er kanskje ikke alltid så lett å skille mellom nasjonale og lokale tiltak. I tillegg til de nasjonale har Orkland for tiden en lokal forskrift som gjelder til og med 3. februar. 

I tillegg har Orkland kommune valgt å følge anmodningen fra flere trønderske kommuner som oppfordrer oss til å holde oss hjemme, ikke krysse kommunegrensene unødvendig og at de som har mulighet for å ha hjemmekontor har det.

Begrepesavklaring

Det er forskjell på regler og anbefalinger. Regjeringens regler er nasjonale og regulert i lov eller forskrift. Brudd på disse kan medføre bøter eller fengselsstraff. Kommunen kan ikke lage dispensasjoner fra regjeringens regler. Kommunen kan imidlertid utarbeide lokale forskrifter som er strengere enn de nasjonale. Den kommunale forskriften gjelder kun i den kommunen den er vedtatt.

En anbefaling fra regjeringen er en tilrådning som gjelder hele landet.  Den er ikke regulert i noen forskrift eller lov. Det betyr at regjeringen anser dette som god råd for å bekjempe smittesituasjonen, men det er ikke et pålegg som medfører verken bøter eller fengselsstraff. I tillegg kan kommunen ha egne anbefalinger eller reguleringer som er strengere enn de nasjonale anbefalingene. Dette vil avhenge av smittestatus i kommunen.

Her kan du se hvilke anbefalinger og regler som regjeringen presenterte i dag, mandag 18. januar. I tillegg kan du lese den lokale forskriften som gjelder per i dag.


orkland.kommune.no/korona

Anbefalinger for hele landet

Sosial kontakt

  • Alle bør begrense sosial kontakt i størst mulig grad. Det oppfordres til å møte andre utendørs, og ikke ha besøk av flere enn 5 gjester i tillegg til de som allerede bor sammen. Dersom alle gjestene kommer fra samme husstand, kan man være flere, men man må likevel ikke være flere enn at man kan holde avstand. Barn i barnehager og barneskoler kan ha besøk fra egen kohort. (Nytt)

Reiser

  • Ikke gjennomføre reiser i inn- og utland, med mindre det er nødvendig. Reiser til studiested kan fortsatt regnes som en nødvendig reise, mens reiser for å delta på arrangementer i utgangspunktet ikke anses som en nødvendig reise. Hytteopphold i Norge med folk du bor sammen med frarådes fortsatt ikke, innenfor de lokale og nasjonale rådene og reglene som gjelder. (Nytt)

Høyere utdanning

  • Alle universiteter, høgskoler og fagskoler bør bruke digital undervisning der dette er mulig. Alle planlagte arrangementer bør være digitale, og større forelesninger og sammenkomster bør unngås. Studenter i områder uten høy smitte bør få mulighet til fysisk undervisning minst en gang i uken når det er mulig å gjennomføre i mindre grupper og i tråd med smittevernveilederne. (Nytt)

Idretts-, fritids- kultur- og livssynsarrangementer

  • Barn og unge under 20 år kan trene og delta på fritidsaktiviteter som normalt, både ute og inne. De kan også unntas fra anbefalingen om 1 meters avstand når det er nødvendig for å drive med aktiviteten. For barn og unge kan ordinær treningsaktivitet internt i klubber, lag og foreninger derfor gjennomføres, men kamper, cuper, stevner mv. må fortsatt utsettes. (Nytt)
  • For voksne videreføres anbefalingen om ikke å drive organisert aktivitet innendørs. Utendørs kan voksne trene dersom det er mulig å holde god avstand.
  • Toppidretten anbefales å utsette alt seriespill i to uker. Norges Idrettsforbund bes om å koordinere dette med særforbundene. (Nytt)
  • Kulturarrangement som forestillinger, oppvisninger m.v, samt kurs/konferanser og tros- og livssynseremonier utsettes dersom disse samler personer fra flere kommuner. Folk bes om å respektere begrensninger som arrangøren informerer om når det gjennomføres arrangementer forbeholdt innbyggere i en enkelt kommune. Dette omfatter både utendørs og innendørs arrangementer, men ikke begravelser. (Nytt)

Arbeidsplasser

  • Hjemmekontor anbefales for alle som har mulighet til dette.

Regler for hele landet

Private sammenkomster og arrangement

  • De fleste private sammenkomster og arrangementer bør utsettes eller avlyses. Om de likevel må avholdes, gjelder følgende regler:
  • Maksimalt ti personer på private sammenkomster utenfor eget hjem, som for eksempel en bursdag i leid lokale. Dersom den private sammenkomsten er utendørs, er grensen 20 personer. (Nytt)
  • Maksimalt ti personer på innendørs idrettsarrangement, kulturarrangement, seminarer, livssynssamlinger, seremonier mv., likevel 200 personer hvor alle i publikum sitter i fastmonterte seter. I begravelser kan det være opp mot 50 personer, selv om setene ikke er fastmontert.
  • Maks 200 personer på arrangementer utendørs, likevel 600 personer hvor alle i publikum sitter i fastmonterte seter.
  • Helsedirektoratet vil få i oppdrag å vurdere om kravet til fastmonterte seter for å ha inntil 200 eller 600 deltakere på arrangement, bør erstattes med andre krav, for eksempel krav til tilviste faste sitteplasser. (Nytt)

Uteliv og serveringssteder

Forbud mot skjenking av alkohol på serveringssteder videreføres inntil videre. Det tas en ny vurdering i uke 4, altså neste uke.

Lokal forskrift (gjelder til og med 3. februar)

Midlertidig forskrift om smitteverntiltak Orkland kommune

§ 1.Formål 

Forskriftens formål er å fastsette smittevernfaglige tiltak for å hindre eller begrense spredning av SARS-CoV-2 i befolkningen og sikre opprettholdelse av tilstrekkelig kapasitet i helse- og omsorgstjenesten i perioder der smittetallene nasjonalt eller lokalt er stigende eller høye.

§ 2.Virkeområde

Forskriften gjelder i Orkland kommune. 

§ 3.Sosiale kontakter ut over egen familie og kontakter i arbeidssituasjoner skal begrenses til 10 per uke 

Sosial nærkontakt begrenses til maksimum 10 per uke, ut over dem som er kontakter i egen husstand og kontakter på arbeidsplassen. Sosial kontakt omfatter de fleste sosiale situasjoner, som for eksempel sosial kontakt i private sammenkomster i eget hjem eller på offentlig sted. Organisert trening og lagaktivitet inngår ikke i begrensningen for sosial kontakt, her følges særforbundenes regler, all uorganisert aktivitet og trening omfattes av bestemmelsen. Avstandsbegrensningen på minst en meter til andre personer skal uansett holdes.

§ 4.Registrering av besøkende på spise- og skjenkesteder

Alle serveringssteder, både spise- og skjenkesteder, skal registrere alle besøkende ved ankomst med navn og telefonnummer

§ 5. Alle taxier skal registrere alle kunder ved hver kjøring med navn og telefonnummer

§ 6.Påbud om bruk av munnbind på buss i rushtrafikk

Påbudet gjelder hverdager mellom kl. 07.00 og 09.00 samt mellom kl. 14.00 og 17.00 når passasjerer ikke kan overholde 1 meters avstand til hverandre. Påbudet gjelder buss i Orkland kommune, inkludert bussruter som også omfatter andre kommuner. Påbudet gjelder ikke barn født i 2008 eller senere, eller personer som av medisinske eller andre årsaker ikke kan bruke munnbind.

§ 7.Påbud om bruk av munnbind ved drosjetransport

Påbudet gjelder sjåfør og passasjerer for all transport med drosje i Orkland kommune. Påbudet gjelder ikke barn født i 2008 eller senere, eller personer som av medisinske eller andre årsaker ikke kan bruke munnbind.

§ 8.Påbud om bruk av munnbind innendørs i det offentlige rom

Påbud om bruk av munnbind gjelder:

  • butikker
  • fellesareal på kjøpesentre
  • på serveringssteder med og uten skjenkebevilling unntatt når man sitter til bords. Gjelder både ansatte og gjester
  • i frisør og skjønnhetssalonger og andre virksomheter med en-til-en kontakt som for eksempel tilbyr hudpleie, tatovering, hulltaking (piercing), og annen virksomhet som er omfattet av forskrift 6. mai 1998 nr. 581 om hygienekrav for frisør-, hudpleie-, tatoverings- og hulltakingsvirksomhet m.v. Gjelder både ansatte og kunder.
  • tros- og livssynslokaler
  • lokaler for kultur-, sports-, trenings- og fritidsaktiviteter, for eksempel på kino eller i idrettshaller. For utøvere gjelder ikke dette under selve kultur/idrettsaktiviteten.
  • venterom hos lege, tannleger og annet helsepersonell.
  • i fellesareal åpent for publikum i offentlige bygg. Påbudet gjelder ikke barn født i 2008 eller senere, eller personer som av medisinske eller andre årsaker ikke kan bruke munnbind.

Påbudet gjelder ikke for elever og ansatte i skoler, SFO og barnehager, i barnehagens og skolens åpningstid.

§ 9.Påbud om bruk av munnbind utendørs i særlige tilfeller

Det påbys også bruk av munnbind i tett befolkede områder utendørs (som f.eks. marked). Påbudet gjelder ikke barn født i 2008 eller senere, eller personer som av medisinske eller andre årsaker ikke kan bruke munnbind.

§ 10.Dispensasjon

Kommunelegen kan i særlige tilfeller dispensere fra forskriften.

§ 11.Straff

Forsettlig eller uaktsom overtredelse av bestemmelser i denne forskriften straffes med bøter eller fengsel inntil 6 måneder jf. smittevernloven § 8-1.

§ 12.Ikrafttredelse, varighet og endring

Forskriften trer i kraft fra 13. januar 2021 klokken 24.00 og til og med 03. februar 2021. Kommunen kan forlenge, oppheve og endre forskriften.

Midlertidig forskrift om smittevern i Orkland kommune er en forlengelse av tiltak i Midlertidig forskrift om smitteverntiltak, Orkland kommune, Trøndelag FOR-2020-12-30-3064, og kommer til erstatning av denne.