Hva tenker du når du hører ordet demens? Har du levd en stund vekker ordet kanskje assosiasjoner til noen andre ord; Glemsk, senil, surrete eller åreforkalket?

Mange ulike ord ble nemlig brukt før i tiden for å beskrive eldre slektninger på deres gamle dager når de begynte å oppføre seg annerledes. I dag er demens en fellesbetegnelse på organiske sykdommer i hjernen, som fører til ødeleggelser og funksjonssvikt - uten at det gjør tilstanden noe særlig lystigere.

Det begynner ofte med glemte, varme kokeplater, og at du til stadighet får høre gamle historier på «repeat». Selv om du har hørt historiene mange ganger før, prøver du så godt du kan å spille overrasket og late som det er første gang – hver gang. Kanskje kjenner du et lite stikk i hjertet over at de gode, gamle minnene fortsatt lever hos din gamle mor eller far, samtidig som gårsdagens opplevelser gradvis viskes bort, som om de aldri har eksistert.

Først reagerer du kanskje med fornektelse, og bidrar så godt du kan for å gjøre hverdagen bedre. Men etter hvert skjønner du at det begynner å nærme seg overtid. Du innser at overtiden snart er i ferd med å tikke over i ekstraomganger, som du ser blir vanskelig å komme seirende ut av.

Føler du som pårørende at dette er en vanskelig situasjon? Selvfølgelig gjør du det. Men i Orkland er det hjelp å få. Har du spørsmål om demens eller trenger veiledning i forhold til den situasjonen du står i, kan du ta kontakt med vår demenskoordinator Kjersti Løkken. Du trenger ikke henvisning for å snakke med henne.

Her finner du mer om demensomsorgen og kontaktinformasjon til Kjersti

Husk at mer enn 100 000 mennesker lever med demens i Norge i dag. Alle kjenner vi noen som er rammet – du er ikke alene!