Vi forstår at det kan virke krevende, men følger vi regjeringens råd unngår vi kanskje å starte 2021 med stigende smittetall og nye innstramminger.

I går presenterte regjeringen sine råd for julefeiringen.

- I dagens oppdatering fra oss kan du sette deg inn i disse rådene. I tillegg har vi også noen tips til alle som skal reise hjem til jul, og en oppfordring til alle studenter, sier smittevernoverlege Peter Melien Trojanowski i Orkland kommune.

Regjeringens råd om julefeiringen

 • Du må fortsatt begrense det totale antallet mennesker du har sosial kontakt med gjennom hele perioden, og ikke minst i førjulstiden.
 • Vi opprettholder anbefalingen om at man kan ha inntil 5 gjester til over nyttår.
 • På to av dagene åpner vi for inntil 10 gjester. Det betyr altså inntil 10 gjester på julaften og nyttårsaften, eller to andre dager som man velger selv i løpet av perioden.
 • Det må alltid være minst en meters avstand mellom alle som ellers ikke bor sammen. Dette gjelder både når man sitter til bords, når gavene deles ut og når julekakene kommer fram.
 • Klarer du ikke å gjennomføre juleselskapet med minst en meters avstand hvis du inviterer 10 gjester, må du invitere færre.
 • Hvis du kommer fra områder med høy smitte, bør du holde 2 meter avstand til folk i risikogruppen.

Juleråd om koronaFortjener julefeiring, men feir med måte

Julen er en tid for nærhet, ikke avstand. Det poengterte vår statsminister i går. Hun sa også at regjeringen ville at så mange som mulig får feire jul med de man ønsker. Det fortjener vi, ikke minst i år.

- Hun sa imidlertid også at vi må følge rådene for å unngå en oppblomstring av smitten på nyåret. Derfor må vi alle følge smittevernrådene for at vi alle skal få en trygg jul, sier Trojanowski, som også har noen råd til alle som kommer hjem til Orkland fra bosteder andre steder i landet.     

Hjem til jul

Selv om regjeringen fraråder unødvendige reiser innenlands, er det lov å reise hjem til jul siden dette er en nødvendig reise for mange.

- Orkland kommune ønsker selvsagt alle hjertelig velkommen hjem etter et krevende og annerledes år. Men det er noen råd du bør følge for at alle skal få en tryggere jul, sier smittevernoverlegen, som gjerne vil minne om at det verken er skummelt eller flaut å teste seg.

Studenter kan reise hjem nå

En del studenter har allerede kommet hjem, og flere er på vei. Til tross for at det ikke gjennomføres en konkret og koordinert hjemreiseplan fra myndighetenes side har en rekke utdanningsinstitusjoner tatt grep før jul.

- Flere studenter har muligheter til å ta digital eksamen på ulike tidspunkter, så hvorfor vente? Kom hjem nå! Da unngår dere å reise hjem i samlet flokk. Husk å følge smittevernregler ved reise, sier Trojanowski.

Dersom du studerer i utlandet, men er folkeregistrert i Norge, trenger du ikke gjennomføre karantenen på karantenehotell. Alle som studerer i utlandet må likevel gjennomføre karantenen på 10 døgn på et egnet sted, uten nærkontakt med familiemedlemmer og andre som du ikke bor med til vanlig.

Reduser antall kontakter

Smittevernoverlegen vil også be folk om å følge de nasjonale anbefalingene og påbud for å redusere antall kontakter:

 • Begrens sosial kontakt til maksimalt ti personer i uken (nasjonal anbefaling).
 • Unge og voksne som har vært i situasjoner der det har vært vanskelig å holde minst én meters avstand, bør holde minst to meter avstand ved besøk hos personer i risikogruppene.
 • Vær ekstra oppmerksom på symptomer
 • Ha lav terskel for å teste deg hvis du får symptomer eller tror du kan ha vært utsatt for smitte 
 • Redusere antall kontakter, både før du reiser hjem og i juleferien
 • Vær nøye med hånd- og hostehygiene  

- Følger vi disse oppfordringene og regjeringens råd om hvordan vi skal feire jul, kan vi få en fin start på det nye året, avslutter Peter Melien Trojanowski.   

Du finner julerådene på sidene til regjeringen og Helsedirektoratet


orkland.kommune.no/korona