Det ble Edvard Muse, født 3. januar 2020, som ble nyttårsbarn i Orkland og den første innfødte orklending. Torsdag 16. januar besøkte Edvard og stolte foreldre en spent ordfører Oddbjørn Bang på rådhuset i Orkanger. Der fikk de overrekt sølvanheng og pin i sølv. 

Edvard tok høytideligheten med knusende ro og sov seg stort sett gjennom både overrekkelse og kakespising.

Termin nyttårsaften

Edvard hadde termin nyttårsaften, så foreldrene John Muse og Linda Almlid Dalen som er bosatt på Evjen var ikke helt uforberedt på han kunne bli det første barnet i Orkland kommune.

- Det er artig at han er historiens første innfødte Orklending, men de rundt oss er nok mer opptatt av det. Men selvsagt er det litt stas at det har historisk betydning, sa pappa John Muse.

Edvard er deres første barn og veide 3145 gram og var 48 cm lang da han ble født

Historisk sølvanheng og pin

Sølvanhenget har en spesiell historie. Salvesen & Thams donerte i fjor et askebeger i sølv til Orkland kommune. Askebegeret ble produsert i sølv fra Løkken gruver og benyttet som gaveartikkel i forbindelse med Orkla Grube Aktiebolags 300-årsjubileum i 1954. Siden har askebegrene blitt et yndet samlerobjekt.

Askebegeret fra Salvesen & Thams ble smeltet om av gullsmed Karlgård i Trondheim, tilstrekkelig til å lage 25 pin og et anheng i sølv. Tidligere har opphavsmannen bak kommunevåpenet, Eirik Einum, og de fire ordførerne i sammenslåingskommunene fått hver sin sølv-pin. Nummer seks og sju ble tildelt Bjørn Wiggen og Per Kirkaune i Salvesen & Thams som takk for askebegeret, mens banksjef i Orkla sparebank fikk tildelt nummer åtte. Den mottok han fordi banken har bidratt økonomisk til å produsere det nye ordførerkjedet.

Kommende ordfører?

I tillegg til sølvanhenget fikk Edvard pin nummer 9.

- Jeg tenkte siden han er gutt, så skulle han få en pin som han kan bruke når han blir større, sa ordfører Oddbjørn Bang. 

En stolt far kontret med at Edvard kunne bruke den når han ble ordfører!