Vannprøvene fra Orkdal vannverk er fine. Det er derfor ikke lenger anbefalt å koke drikkevann i områdene Orkanger, Evjen, Gjølme, Fannrem, Kjøra/Geita og Svorkmo.

Vannprøver fra de to vannbehandlingsanleggene og fire høydebassengene ble denne uka sendt til analyse ved NMBU i Ås. Parasitten cryptosporidium er ikke påvist, og drikkevannet er derfor friskmeldt.

Kokeanbefalingen oppheves i samråd med kommuneoverlegen og Mattilsynet.

Var én av flere mulige kilder til sykdom

1. september ble det sendt ut en kokeanbefaling til berørte abonnenter, etter seks tilfeller av mage– og tarmsykdom forårsaket av parasitten cryptosporidium.

Drikkevann var én av flere mulige kilder til sykdomstilfellene. I påvente av svar på vannprøver ble det derfor sendt ut en anbefaling om å koke vann som skulle drikkes.

Vannprøver fra Doroøya, Steinshaugen, Våvatnet og de fleste tilknyttede høydebassengene skulle i utgangspunktet sendes til England for analyse.

Imidlertid fikk kommunen innvilget en såkalt hasteanalyse ved et laboratorium i Ås, det eneste laboratoriet i Norge som utfører analyse av cryptosporidium.

– Analysen har vist at det ikke er parasitt i drikkevannet, sier kommunalsjef for samfunn, Lavrans Skuterud.

Omfattende prøvetakingsrutiner

Orkdal vannverk har for øvrig omfattende prøvetakingsrutiner. Hver tirsdag leveres mellom 13 og 18 vannprøver til analyse på laboratorium.

Drikkevannsforskriften setter ingen krav til analyse av giardia- og/eller cryptosporidium-parasitten og derfor analyseres ikke disse til vanlig uten nærmere behov.

– Hver uke analyserer vi nettvann fra 13 til 18 lokasjoner. Annenhver uke analyseres også råvann fra alle tre vannkilder. Blant parametere som analyseres ukentlig er e.coli, intestinale enterokokker, koliforme bakterier, kimtall, pH–verdi og clostridium perfringens, forklarer Skuterud.

Alle berørte abonnenter har fått sms fra kommunen om dette.