Klassekassen til 9. og 10. trinn ved Krokstadøra oppvekstsenter var skrinn etter to år med pandemi. Takket være solid innsats fra både elever og foreldre, kunne gjengen likevel reise på en etterlengtet klassetur til København i mai.

Det har vært en lang tradisjon at de eldste elevene ved Krokstadøra oppvekstsenter reiser på en klassetur på tampen av skoleåret.

Elevene har jobbet og spart opp penger til klassetur siden de begynte i 8. klasse, forteller lærer Roger Eidsvåg. Men på grunn av pandemien har de hatt begrensede muligheter til å skaffe inntekter de siste to årene.

I februar bestemte de seg for likevel å gjøre et forsøk på å realisere klasseturen de hadde gledet seg sånn til.

Kiosksalg og ryddeaksjon

– En stor mobilisering blant foreldre og elever gjorde at finansieringen gikk i orden, med ryddeaksjoner, kjekssalg, lynlotteri, kiosksalg og matsalg, forteller Eidsvåg.

Læreren forteller at den årvisse klasseturen vanligvis har gått til England. Men på grunn av pass og visumtrøbbel, ble destinasjonen Danmark, nærmere bestemt København.  

– Med god hjelp av Hugo Storsand og Orklareiser fikk vi laget et godt opplegg med fem overnattinger, sier Eidsvåg.

Intervjuet dansker på gata

19. mai var duket til avreise fra Værnes for 11 elever og to lærere.

På agendaen sto blant annet shopping, museumsbesøk og sightseeing i den danske hovedstaden. Reisefølget tok også turen til fornøyelsesparken Tivoli.

Eidsvåg forteller at elevene også fikk ulike oppgaver i løpet av oppholdet. De ble blant annet utfordret til å intervjue folk på gata om Danmark. Et av spørsmålene som ble stilt, var hvilken dansk person de var mest stolt over.

– Her var det størrelser som dronning Margrethe, Kim Larsen, Niels Bohr, H.C. Andersen, Michael Laudrup og Mads Mikkelsen som gikk igjen, sier Eidsvåg.

Elevene skulle også få danskene til å stille opp på «selfies» på gata. Her møtte ungdommene dessuten på en norsk kjendis, nemlig Vendela Kirsebom.

– Oppgavene var engasjerende, og folk på gata stilte velvillig opp, sier Eidsvåg.

Godt for samholdet

Læreren beskriver klasseturen som både lærerik og inspirerende.

– Elevene lærte mye om Danmark og København, i tillegg til at de lærte om det å reise, ta seg fram i en storby og våge å spørre folk på gata.

Ikke minst har klasseturen vært svært positiv for samholdet mellom elevene, påpeker han.

– Det er en flott gjeng å ha med på tur, og vi ser viktigheten av å kunne gjennomføre slike turer. Det handler om samhold, å jobbe mot et felles mål i forkant, selve turen og minnene vi kan se tilbake på i etterkant, sier Eidsvåg.