De var allerede superflinke farmasøyter. Nå lærer de det norske språket, stortrives med gode kolleger og ser at det finnes framtidsmuligheter i landet de har kommet til.

Yevheniia Korobova og Inna Lobova er begge fra Kharkiv i Ukraina, og er to av mange som har søkt tilflukt fra krigens redsler i Norge. I Orkland har de fått tryggheten og troen på at det går an å få et godt liv for seg selv og sine familier.

– Da Nav tok kontakt for å høre om muligheten for praksisplasser for to ukrainske kvinner, som attpåtil var utdannet farmasøyter var jeg ikke i tvil, sier daglig leder ved Vitus Apotek ved Oti-sentret, Rita Leao, som har hatt de to i praksis to dager i uka siden oktober i fjor. De tre øvrige dagene er de to på norskopplæring på Follo.

Les mer om Orkland og Ukraina

Internasjonalt miljø

Som etternavnet avslører, er heller ikke Rita født i Norge. Hun er født og oppvokst i Coimbra, med beliggenhet midt mellom Lisboa og Porto. Rita er utdannet farmasøyt fra hjemlandet, men i likhet med en del andre portugisere har hun forlatt hjemlandet og dratt til Norge. Først til Bodø og deretter til Ålesund, hvor hun begge stedene har jobbet på apotek.  Nå er hun bosatt i Børsa og leder apoteket i første etasje på Oti-sentret. Og la oss ta det med en gang – det internasjonale preget slutter ikke der. Med seg på laget har hun også dyktige medarbeidere med bakgrunn fra andre deler av verden; Anne Hermano fra Filippinene, Tatjana Furuheim fra Russland og Rama Muhyiddin fra Syria. Brit Gellein er eneste ansatte som har trådt sine barnesko i Norge, men som stortrives sammen med sine kolleger.

Viktig å praktisere på kjente fagområder

– I Yevheniia og Inna har vi vært så heldige å ha fått tak i to personer som garantert blir store ressurser for Norge i årene som kommer. De er faglig svært kompetente, smarte og samvittighetsfulle, samtidig som de er nøye og nysgjerrige på ny kunnskap, sier Rita, som i likhet med mange andre har stor sympati med ukrainerene og mener det er naturlig å bidra når noen trenger hjelp. Hun mener også det er avgjørende at flyktninger får prøve seg i arbeidslivet på områder der de allerede har ferdigheter og som samtidig gir muligheter for å tilegne seg nødvendige språkkunnskaper.

Gjenforente kolleger

Inna tok sin doktorgrad i farmasi ved universitetet i Kharkiv i 2015, mens Yevheniia tok tilsvarende grad i 2018. Begge fortsatte som lærere ved universitetet, der de var kolleger helt fram til krigsutbruddet i fjor. Nå er de igjen kolleger i et norsk apotek på Orkanger, noe som fortoner seg som en helt uvirkelig drøm for dem begge.

– Vi er så takknemlige for at vi har fått denne muligheten, sier Yevheniia, som er bosatt på Krokstadøra sammen med mann og barn der de trives svært godt. Hun kan ikke få fullrost lokalsamfunnet som så varmt har tatt imot dem, og nevner spesielt Kjell Krogh som vier nesten hele sin fritid for ukrainerne i lokalsamfunnet.

Strenge krav

Inna, som er bosatt på Orkanger med sin familie, er klar på at de begge skal klare å gjøre det som er nødvendig for å få Helsedirektoratets godkjenning og lisens som farmasøyter i Norge. Det er nemlig ikke så enkelt når man kommer fra land utenfor EU. Først må de bestå en eksamen i norsk, en såkalt B2-test. Deretter bestå to skriftlige eksamener i nasjonalfag, som tar for seg oppbyggingen og organiseringen av helsetjenesten, helse- og sosialrett, håndtering av legemidler, kulturforståelse og nasjonale satsningsområder i Norge. Til slutt må de også bestå en eksamen i legemiddelhåndtering.   

Sommerjobben klar    

– De er så motiverte og målbevisste at dette kommer de til å klare begge to. Hos oss går de gjennom en opplæringsplan som startet med ryddeoppgaver og vareplassering og som suksessivt tar for seg de mer krevende oppgavene i et apotek, som ender med at de skal kunne ekspedere kunder på lik linje med øvrige ansatte, sier Rita, som allerede nå kan røpe at de begge vil få jobb som apotekmedarbeidere i feriemånedene til sommeren.

For de som måtte lure på språkkunnskapene er det bare en ting å si - allerede svært imponerende etter bare få måneder i Norge.

Slik jobber Nav Orkland med flyktninger

– Vi har et nært samarbeid med kommunens flyktningtjeneste, og målet er at så mange som mulig skal komme seg raskest mulig i arbeid, sier veileder Alan Baker i Nav Orkland.  

Allerede den første måneden etter at flyktningene starter i introduksjonsprogrammet er Nav tett på med kartlegging av den enkeltes bakgrunn, slik at man sammen med den enkelte kan lage seg en realistisk og farbar vei fram mot å kvalifisere seg for det norske arbeidsmarkedet.

– Vi opplever at mange av ukrainerne har et utdanningsnivå og en type kompetanse som er etterspurt i Norge, noe Yevheniia og Inna er gode eksempler på, sier Alan, som opplyser at Nav har en rekke individrettede tiltak som kan benyttes for å legge til rette for både arbeidsgiver og arbeidstaker.  

Nav Orkland tilbyr også en del grupperelaterte tiltak for flyktninger, som jobbsøkerkurs og bistand til å lage seg sin egen CV.

– Vi har også egne informasjonsmøter der vi inviterer arbeidsgivere for å orientere flyktningene om lokalt arbeidsliv, og vi har åpent mottak på voksenopplæringen på Follo hver torsdag, sier Alan.

Her kan du lese mer om oppfølging og tiltak Nav kan tilby for å komme i jobb