De tre siste positive tilfellene vi har fått  bekreftet tilhører samme smittecelle. Analyser viser at samtlige var smittet av Delta-mutasjonen. 58 prosent av covid-19-tilfellene i Norge i forrige uke tilhørte denne varianten, og er dermed nå den vanligste. I dagens oppdatering tar vi også med noen spørsmål som ofte stilles vår informasjonstjeneste.

To husholdninger er involvert i vårt siste smittetilfelle. Smitten er sporet tilbake til en annen kommune og har sin opprinnelse der. Vi har i dag fått svar på alle prøver tatt til og med torsdag. Det har ikke resultert i flere positive tilfeller. I dag er det tatt 47 prøver og disse venter vi svar på i løpet av morgendagen.

Vår informasjonstjeneste har den siste uken registrert en del spørsmål som flere lurer på, derfor tar vi dem med her.

Spørsmål & svar

Spørsmål: Kan jeg få covid-19 om jeg er fullvaksinert?

Svar: Ja, det kan du. Vaksinen er imidlertid svært effektiv mot alvorlig sykdom og dersom du skulle bli syk kan du vente et langt mildere sykdomsforløp.

Spørsmål: Hvordan forholder jeg meg hvis jeg som fullvaksinert får påvist koronasmitte?

Svar: Får du påvist covid-19 når du er fullvaksinert skal du på lik linje med andre smittede i isolasjon. Det er knyttet usikkerhet til hvor smittsom en fullvaksinert person er. Sannsynligvis er smittsomheten adskillig lavere, men det er avdekket tilfeller der fullvaksinerte har smittet videre. Derfor er det viktig at du bestiller deg time til test dersom du får symptomer, selv om du er fullvaksinert.

Spørsmål: Jeg har gjennomgått covid-19, skal jeg likevel vaksinere meg?

Svar: Folkehelseinstituttet vurderer at én vaksinedose er tilstrekkelig for deg som tidligere har gjennomgått covid-19-sykdom. Dette gjelder uavhengig av hvor lang tid det er gått siden du gjennomgikk sykdommen. Har du gyldig dokumentasjon på gjennomgått sykdom og at du har tatt én vaksinedose er dette tilstrekkelig for at du regnes som fullvaksinert etter norske regler. Folkehelseinstituttet anbefaler imidlertid at man venter med å ta vaksine til minimum tre måneder etter friskmelding, fordi et lengre intervall gir bedre effekt. Studier viser nemlig at du har høy grad av beskyttelse de første 6 månedene etter sykdommen. Derfor kan det være fornuftig å avvente opp til 6 måneder før du tar vaksine. 

Vår informasjonstjeneste 900 31 260 har åpent på hverdager fra klokken 10:00 til 14:00.

Takk for at du bidrar!


orkland. kommune.no/korona