Situasjonen i Ukraina har jaget folk på flukt. De første flyktningene er allerede ankommet Orkland. Kommune bretter nå opp ermene for å gjøre situasjonen best mulig for folk i en vanskelig situasjon.

Vi har alle sett TV-bildene av fortvilte mennesker på flukt. Norge vil gjøre sitt og forbereder seg nå på å ta imot ukrainske flyktninger. Vanligvis skjer bosetting av flyktninger i norske kommuner på en planlagt og strukturert måte. I situasjonen vi har nå vil ikke dette nødvendigvis være tilfelle, da situasjonen er svært akutt og mange ankommer selv til venner og familie i Norge.

Politisk vilje

Det jobbes nå med å forberede en politisk sak om hvor mange flyktninger kommunen skal ta imot. I den ordinære bosettingsplanen er det vedtak om å ta imot 30 flyktninger i 2022. Det er allerede kommet klare politiske signaler på at kommunen i denne situasjonen ønsker å ta imot et betydelig større antall. Kommunen gjennomgår nå både boligsituasjon og andre tilgjengelige ressurser for å kunne ta imot folk på en god måte. Kommunestyret vedtok følgende uttalelse i sitt møte i forrige uke:

Kommunestyret med uttalelse om krigføringen i Ukraina

Kontakt Orkland kommune

I de siste dagene har det allerede kommet et mindre antall flyktninger hit, tatt imot på privat basis av slekt og venner. De har hatt et møte med kommunens flyktningtjeneste og det rapporteres at de som har kommet etter forholdene har det bra. Kommunen forventer at det kan komme flere ukrainske flyktninger hit på denne måten. Da oppstår det raskt noen spørsmål om hvordan de skal forholde seg. Inntil videre gjelder følgende dersom du på eget initiativ tilbyr ukrainske venner og kjente innkvartering på privat basis:

Kontakt kommunens sentralbord på telefon 72 46 73 00 i åpningstiden 09.00 – 15.00. Du vil der bli satt over til fagpersoner som gir deg relevant informasjon.

Du kan også ringe kommunen dersom du har egnet bolig å tilby. Denne situasjonen vil kreve en ekstra innsats av oss alle, og vi oppfordrer alle til å tenke gjennom hva du kan gjøre for folk i en svært vanskelig situasjon.

Situasjonen blir også tema i formannskapet i morgen onsdag 9. mars.