I Orkland er vi kjent for å trå til når det trengs. Frivilligheten og andre gode krefter gjør nå en kjempeinnsats for at vi alle kan teste oss både inn og ut av koronasituasjonen.

De fleste har stiftet bekjentskap med selvtestene som vi bruker for å sjekke om vi fortsatt kan gå på jobb eller skole, eller om vi må i isolasjon og holde oss unna både familie, kolleger og venner. Forbruket har økt voldsomt de siste dagene når det nå er mulig å unngå karantene med daglig testing.

Prosedyren begynner å sitte

Vi vasker hendene, finner fram den sterile prøvetakingspinnen, bøyer hodet tilbake og fører pinnen i det ene neseboret. Roterer pinnen fire ganger rundt, mens vi grøsser litt. Vi gjør den samme øvelsen i det andre neseboret. Så putter vi pinnen ned i det medfølgende væskefylte ekstraksjonsrøret og klemmer det sammen, mens vi prøver å få mest mulig av neseinnholdet til å blande seg med den blanke væsken. I siste liten husker vi å sette på lokket før dråpene klemmes ut i prøvebrønnen på testbrikken. Etter 15 minutter får vi svaret på om vi er testet og funnet i orden, eller om vi må iverksette plan B.

På vår nettside har vi laget en side med spørsmål og svar om korona. Der kan du blant annet få svar på hvem som kan få utdelt selvtester og hvor og når du kan få dem. Les mer her:

Covid-19: Dette gjelder nå

Orkdalstorget – et lite nav i pandemihåndteringen

I dag ankom det ni paller med selvtester til Orkdalstorget på Follo. På de ni pallene var det 55 600 selvtester som skal fordeles til Orkland, Rindal, Rennebu, Oppdal, Skaun, Heim, Hitra og Frøya. Orkdalstorget sørger også for å bringe ut til de kommunene som ønsker det. Ikke nok med det. Der foregår også ompakking av alle testsettene til Orkland kommune slik at hvert testsett havner i egen pose klar for utlevering fra kommunehus og rådhus. Gutta på Orkdalstorget har imidlertid ikke bare bidratt med håndtering av selvtester. Siden vaksineringen kom i gang på senhøsten 2020 har de også bidratt med distribusjon av vaksiner til vaksinasjonsstedene, og sørger nå også for at apotekene får levert dosene de trenger.

Olje i maskineriet

Orkdalstorget er imidlertid ikke alene om å bidra. De siste dagene har både Orkdal sanitetsforening og Sampro bidratt med betydelig innsats for å pakke selvtester. Alle disse aktørene er som olje i et maskineri – du merker ikke før den er borte hvor viktig den er. Denne artikkelen er et lite bidrag for å vise at vi setter stor pris på den innsatsen dere gjør. Tusen takk!