Det sier Bente Drugudal, som er ansatt som ny enhetsleder for hjemmetjenesten i Orkland kommune. Hun kommer fra stillingen som saksbehandler ved kommunens tildelingskontor, i en stilling hvor hun har jobbet tett på enhetsleder for hjemmetjenesten. Hun har dermed inngående kjennskap til fagområdet hun nå skal lede.
Anders Jystad som kommunalsjef for helse og mestring er meget fornøyd med denne rekrutteringen.
Tydelig kommunikasjon
– Bente har jobba på systemnivå i skjæringspunktet til strategisk ledelse i mange år og innehar en unik kunnskap om tjenestene som leveres, innbyggernes behov og samfunnsoppdraget vi skal løse. Hun er kjent for svært gode kommunikasjonsferdigheter og innehar lederegenskaper i tråd med behovet i enheten.
Tempo og holdninger
– Mye av grunnen til at jeg søkte denne stillingen er at jeg har et stort engasjement for hjemmetjenesten, og spesielt hjemmetjenesten i Orkland. Jeg startet min karriere i Orkdal kommune hvor jeg lærte mye om kommunehelsetjenesten. Fortsettelsen i Orkland har jeg opplevd jeg som svært spennende. Her er det et tempo og en holdning til oppgaveløsning og endringsprosesser som gjør meg svært motivert for jobben, sier Drugudal.
Varig høy vannstand
Vi går inn i en tid der vi blir stadig flere eldre som lever lengre enn før. Før snakket man om en eldrebølge, et begrep som imidlertid er helt feil i denne sammenheng.
– Det kan best beskrives som varig høy vannstand, sier Drugudal.
Parallelt med en eldre befolkning blir det færre til å løse omsorgsoppgavene. Det innebærer at vi må se på eldreomsorgen med nye øyne, mener Drugudal.
– Den utfordringen vil jeg være med å løse og har klare tanker om hvordan dette kan gjøres.
Oppgavedeling
– For det første må helsepersonell i mye større grad enn i dag utføre helsehjelp. I hjemmebasert omsorg er det i tillegg en rekke andre oppgaver som i dag utføres av helsepersonell. I framtida må flere av disse oppgavene løses av andre. Her ser jeg for meg at ansatte med kompetanse innen omsorg, frivilligheten og øvrig nettverk må på banen i langt større grad enn i dag. Hverdagsmestring er det mange som kan bidra til.
Forventningsavklaring
Drugudal mener derfor at arbeidet innen hennes sektor må struktureres på en annen måte enn i dag. Hun peker også på betydningen av at forventningene til hvilke tjenester som skal ytes må formidles bedre enn i dag.
– Det er i tillegg viktig å få tilbakemelding på hvordan tjenestene oppleves for mottakerne, derfor vil jeg prioritere dialog med brukere og pårørende høyt, sier Drugudal, som mener det er avgjørende at alle parter har en lik virkelighetsoppfatning.
Hun er også svært opptatt av å legge til rette for et godt arbeidsmiljø og involvere medarbeiderne i helt nødvendige endringsprosesser i tida som kommer.
Bente Drugudal vil starte opp i jobben så raskt som mulig og i den første tida vil det bli en glidende overgang fra oppgavene hun i dag løser.