Det er ikke akkurat tungsinnet som preger stemningen når du kommer på besøk til Ronny Pettersen og Arne Mjønesaune i steinbruddet i Svorkbygda.

– Det blir kake i dag, altså. Det er ikke hver dag vi får ordføreren på besøk, så det synes vi er ordentlig stas.

Daglig leder Ronny vinker oss etter seg ned mot det lille røde huset i utkanten av bruddet i Steinlia. Et navn som også har gitt navn til firmaet – Steinli Grus. Anledningen for besøket er overrekkelse av diverse synlige bevis på at bedriften har blitt godkjent etter Miljøfyrtårnordningens sertifiseringskriterier. Det ble de allerede høsten 2021, men på grunn av pandemiens restriksjoner har ordførerbesøket blitt utsatt.

Spøkefull tone

– Vi holder jo på da – vi to. Arne kjører grus, mens jeg stort sett befinner meg i gravemaskin og hjullaster. Men vi er fleksible, og kan bytte på hvis det kniper. Arne er nesten like god som meg bak spakene, men bare nesten altså.

Arne himler med øynene.

Det er sånn de holder på, de to karene. Godt humør og god service – det er de kjent for!

Ingen vekstambisjoner

De har fått et godt fotfeste i Orkland og forsyner både privatkunder og entreprenører med mellom 50 til 60 000 tonn i året fra steinbruddet som Ola Rye etablerte i 2000. Sprengning- og knusearbeidet har de satt bort. Noe mål om å vokse har de heller ikke.

– Nei, vi synes vi har det fint som vi har det, sier Ronny, som har tro på at også denne bransjen over tid vil skifte ut dieseldrevne maskiner til fordel for elektriske. Men foreløpig er ladekapasiteten den store utfordringen.

– Per i dag blir det for lite rasjonell drift når maskinene må lades halve dagen. Men endringer vil komme, og vi utelukker ikke at når vi om noen år skifter ut lastebil at den nye blir en elektrisk utgave, legger Arne til.

Oppfordrer andre

Samtalen har dreid seg inn mot bakgrunnen for ordførerbesøket og de to har absolutt forståelse for at klima- og miljøspørsmålet også har blitt et tema for bransjen de er en del av.

– Det er ingen tvil om at det er et riktig å ha et søkelys på dette temaet og vi har hatt en lærerik prosess underveis i arbeidet med miljøsertifiseringen, sier Ronny som kan fortelle at de har fått flere av sine samarbeidspartnere til å gjøre det samme. På den måten er man med på å sikre miljøperspektivet i hele verdikjeden.

«Dem leverer med et smil der andre surmuler for at du forstyrrer dem»

Sitatet er hentet fra en fornøyd kunde på den ikke så altfor oppdaterte Facebook-siden til firmaet. Den er nok et bevis på at levering av grus til rett tid er langt viktigere enn å sole seg i egen fortreffelighet på internett. Kundene går foran alt annet. Derfor er det heller ingen grunn til at ordførermøtet med bløtkake og kaffe skal vare altfor lenge. Her skal det jobbes!

– Jeg har 30 tonn ferdiglastet på bil og henger og skal ned i Travparken og levere, sier Arne, som synes det er artig å få være med å bidra til det flotte anlegget på Fannrem som snart står klar for å ta imot både travhester og store arrangement som kommer Orklandssamfunnet til nytte.

Lyst til å lese mer om Miljøfyrtårn? Du finner mer informasjon på stiftelsens nettsider