Situasjonen i Ukraina har aktualisert spørsmål om tilfluktsrom. Hvem kan bruke dem i en krisesituasjon, og hvordan skal du forholde deg? Denne uka er det nasjonal beredskapsuke og vi har spurt beredskapssleder i Orkland kommune, Arnt Tronvoll, om hvordan det står til med tilfluktsrom i Orkland.
Spørsmålene dukker opp i media fra tid til annen, gjerne når nyhetsbildet er preget av krig og spørsmål om atomulykker. Hvor er tilfluktsrommene? Hvor mange er det plass til? Hva skal jeg gjøre dersom alarmen går? Denne uka er det nasjonal beredskapsuke, og her kan du lese mer om samfunnssikkerhet og beredskap i Orkland kommune
– Men hvordan er nå egentlig dette med tilfluktsrom, Arnt?
– For det første forstår jeg at folk er bekymret over situasjonen i Ukraina. Det er skremmende å se krigens ødeleggelser. Selv om vi bare får det gjennom TV-ruta eller andre digitale kanaler, får vi en forståelse av hvordan vanlige folk har det. Vi kan alle kjenne på engstelse og uro. Men selv om de som vurderer den militære og sikkerhetsmessige situasjonen øker beredskapen denne uken, konkluderer de samtidig lav sannsynlighet for krig og luftangrep mot sivilbefolkningen i Norge. Det er viktig å presisere.
– Hva er egentlig et tilfluktsrom, og hvor mange har vi?
– Et tilfluktsrom er et permanent beskyttelsesrom som skal verne befolkningen mot skader ved krigshandlinger. I Norge ble det bygget tilfluktsrom i perioden 1948 til 1998. I dag er det ikke hjemmel for kommunene til å pålegge noen å bygge nye tilfluktsrom. Byggeplikten ble stoppet i 1998, og det er bare Stortinget som eventuelt kan gjeninnføre en slik plikt. I Orkland kommune er det tilfluktsrom ved totalt 53 lokaliteter. Disse befinner seg på ulike steder i hele kommunen og har plass til cirka 5 200 personer.
– Det betyr jo at det ikke er plass til alle innbyggerne, hvordan henger dette sammen?
– Det er korrekt. Det har aldri vært meningen at hele befolkningen skal ha tilhold i tilfluktsrom i en krisesituasjon. Da tilfluktsrommene ble bygget var det planer for at en stor andel av befolkningen skulle gjøre militærtjeneste, mens andre skulle opprettholde kritiske samfunnsfunksjoner. Noen geografiske områder ble vurdert til å være tryggere enn andre. Det er faktisk over 50 norske kommuner som ikke har offentlige tilfluktsrom i det hele tatt.
– Hva er forskjellen på offentlige og private tilfluktsrom?
-De offentlige tilfluktsrommene er for alle, og er beregnet for de som oppholder seg utendørs i nærområdet når alarmen går. Denne type tilfluktsrom ble primært bygget i byer og større tettsteder for å gi vern for folk som oppholder seg utendørs i bysentra og trafikkerte områder. De private tilfluktsrommene er for dem som normalt oppholder seg på eiendommen eller bygget. Det kan for eksempel være i kontorbygninger, skoler, barnehager, borettslag, bedrifter, butikker og hoteller. I en akuttsituasjon er det personene som befinner seg i det respektive bygget som skal ta tilhold der.
– Hva med alle oss andre, tilhører vi et spesielt tilfluktsrom i vårt nærområde?
– Nei, det er ikke slik det fungerer. Hvis bygningen du befinner deg i har privat tilfluktsrom, bør du benytte dette. Dersom det ikke finnes tilfluktsrom i umiddelbar nærhet når flyalarmen går, tar du dekning i bygget du er i eller nærmeste naturlige sted. Det kan for eksempel være i kjellere, trappesjakter eller rom i midten av bygget. Ikke gå ut av bygget du er i for å komme deg til et tilfluktsrom. Mange har tilgang til private tilfluktsrom uten at de kanskje vet det. Det kan for eksempel være på jobben eller på treningssenteret. Hvis det er tilfluktsrom i bygget, skal det være skiltet for å angi hvor det er.
– Hvorfor får ikke folk vite hvor de private tilfluktsrommene er?
– De offentlige tilfluktsrommene er for alle, og er beregnet for de som oppholder seg utendørs i nærområdet når alarmen går. Denne type tilfluktsrom ble primært bygget i byer og større tettsteder for å gi vern for folk som oppholder seg utendørs i bysentra og trafikkerte områder. De private tilfluktsrommene er for dem som normalt oppholder seg på eiendommen eller bygget. Det kan for eksempel være i kontorbygninger, skoler, barnehager, borettslag, bedrifter, butikker og hoteller. I en akuttsituasjon er det personene som befinner seg i det respektive bygget som skal ta tilhold der.
– Har vi noen offentlige tilfluktsrom i Orkland?
– Ja, i Orkland har vi tre tilfluktsrom som er definert som offentlige. De befinner seg på Orkanger, nærmere bestemt i Torgsenteret i Orkdalsveien 58, Postgården i Orkdalsveien 82 og i Statens hus i Sandenveien 5.
– Det høres vel litt lite ut?
– Det høres kanskje lite ut, men vi må huske at bruk av tilfluktsrom kun er et av flere tiltak som er planlagt å tre i kraft dersom en krisesituasjon skulle oppstå. Dersom en slik situasjon skulle oppstå har myndighetene 72 timer på seg til å klargjøre tilfluktsrommene. I disse timene vil det gå ut nødvendig informasjon til innbyggerne om hvordan de skal forholde seg. Da vil alle informasjonskanaler tas i bruk.
Denne uka er det nasjonal beredskapsuke og Tronvoll minner om at dette er en fin anledning til å gå gjennom hva du har av reservemat og utstyr hjemme, dersom noe uforutsett skulle skje. Han mener dette uansett er et nyttig tiltak med tanke på eventuelt lengre bortfall av elektrisitet og nettilgang, ødeleggende storm og uvær eller i verste fall en mobiliseringssituasjon.
– Men det er viktig for meg å presisere at det er ingen indikasjoner på at krigen i Ukraina utvides til andre land, selv om norske myndigheter nå øker den militære beredskapen, beroliger Arnt Tronvoll.