Vaksinasjon med AstraZeneca-vaksinen settes på pause i Norge. Folkehelseinstituttet (FHI) ber om at de som er vaksinert ikke bekymrer seg unødig. I Orkland er det gitt 327 doser av AstraZeneca til prioritert helsepersonell. Ingen andre har fått denne vaksinen i vår kommune. Det er ikke meldt om alvorlige bivirkninger per i dag for noen av dem som har fått vaksinen i Orkland.

FHI avventer informasjon om det er sammenheng mellom vaksinen og et tilfelle med blodpropp etter et dødsfall i Danmark.

Omfattende undersøkelser er i gang

Den europeiske legemiddelmyndigheten (EMA) har nå satt i gang en undersøkelse av AstraZeneca-vaksinen.

Om det skulle vise seg å være en sammenheng, så sier FHI at dette vil være en svært sjelden bivirkning. De som har fått første dose av AstraZeneca skal foreløpig ikke få tilbud om dose 2 inntil FHI har fått mer opplysninger om hendelsen i Danmark. FHI kommer tilbake med mer informasjon om hvordan disse personene skal vaksineres videre. Erfaringen så langt er at det er god beskyttelse noen uker etter første dose, og da spesielt mot alvorlig sykdom.

Beslutning basert på forsiktighetsprinsippet

Det understrekes av FHI at det ikke er konkludert med at det er en sammenheng mellom vaksinasjon med AstraZeneca og dødsfallet i Danmark, men etter et forsiktighetsprinsipp settes bruken av vaksinen på pause mens utredningen pågår.

FHI påpeker at pausen ikke innebærer at de fraråder vaksinasjon med AstraZeneca i fremtiden. Vaksinen har god dokumentasjon.

Skaper noe forsinkelser i vaksinasjonsprogrammet

Utsending av AstraZeneca-vaksine fra FHI stanses midlertidig. De vaksinene som er allerede er utsendt lagres forskriftsmessig.

Vaksinering med BioNTech/Pfizer-vaksine går som normalt. Vi minner om at AstraZeneca er bare gitt til prioritert helsepersonell i Orkland kommune, og ikke til øvrige innbyggere. Denne ukens vaksinering av gruppen 75 til 84 år går som planlagt og er ikke berørt av situasjonen knyttet til AstraZeneca.

Lese mer her:

Pausen skaper noe forsinkelse i vaksinasjonsprogrammet nasjonalt, og FHI vil utarbeide et oppdatert vaksinescenario.

Legemiddelverket går nå nøye gjennom alle meldte mistenkte bivirkninger etter AstraZeneca-vaksinen og andre vaksiner. Det vil i tillegg undersøkes om det er tilfeller av blodpropp etter vaksinasjon som ikke er innmeldt. Helsepersonell som mistenker en slik sammenheng skal melde inn dette så raskt som mulig.

Mer informasjon:


Husk at du må registrere deg for å få koronavaksine
Alle mellom 18 og 74 år som ønsker vaksine, må registrere seg i vaksinasjonskø