- Jordbær eller bringebærsyltetøy? Jenta bak disken smiler mot meg. Rømme også, kanskje?

Jeg bestiller en vaffelplate med både jordbærsyltetøy og rømme, og en vanlig kaffe. Det er ikke så mange gjester i det lille, men svært så hjemmekoselige lokalet, men ved et av bordene sitter en liten barnefamilie. Sannsynligvis på gjennomreise. Joda, dialekten avslører dem.

Jenta i disken heter Liv Kristel, med etternavnet Nordsteien Samskott. Hun er 15 år, og sammen med vaffelsteker Stian Andre Steigedal (16) har hun ansvaret for å betjene kaffebaren denne onsdagen.

Sammen med ni andre ungdommer fra Å sørger de i sommer for at bygdefolk, turister og andre landeveisfarere langs fylkesvei 700 kan få seg en liten matbit og noe godt i koppen.

Åstuggu1_1200x900.jpg- Selvsagt får du påfyll på kaffen, sier Liv Kristel.

Ekstra lommepenger

- Det er snellonj som setter opp vaktlista. Oppgavene fordeler vi selv, og det er skikkelig trivelig å jobbe her, sier Stian Andre.

På spørsmål om hvem «snellonj» er, får jeg vite at det er navnet på de voksne damene i Å grendalag, som både eier og driver kafeen. Snellene altså – for et strålende navn! Liv Kristel kan fortelle at ungdommene hjelper til både i skoleferier og i helger, og litt ekstra lommepenger blir det jo av jobben de utfører.

-Det er artigst når folk strømmer på og det er mye å gjøre. Da er det god stemning og det blir penger i kassa.

Åstuggu6_1200x900.jpgEnkelt, nostalgisk og hjemmekoselig.

Tradisjon

Et voksent par kommer inn. Etter å ha vasket hendene med antibac, som står godt synlig i yttergangen, hilser de pent og bestiller kaffe og vafler. Klærne avslører at de tilhører kundegruppen som skal på tur i fjellet.

- Trollheimen, sier den skjeggprydede mannen. Men vi må innom her før turen går videre. Det hører med.

Damen smiler og takker for den breddfulle kaffekoppen som Liv Kristel setter foran henne.

Åstuggu4_1200x1600.jpgÅ-stuggus spesialitet, som ifølge vertskapet, er svært så velsmakende og  en meget populær rett blant gjestene.

Godt sted å vokse opp

Hva som er så bra med å bo på Å? Stian Andre tenker seg litt om.

- Miljøet. Ja, det er ordentlig bra miljø her. Trivelige folk og gode venner man kan henge med. Skikkelig godt sted å vokse opp. Vi har fotballbane og ungdomsklubb og en samlingsplass ved barnehagen hvor vi får lov å samles, vi som er ungdommer. Så har vi Å-stuggu da. Den betyr mye for folk som bor her. Et samlingspunkt i bygda. Jeg synes ikke vi mangler noen ting.

Stian Andre er ferdig med ungdomsskolen. Til høsten begynner han på elektrolinja ved Meldal videregående. Det gleder han seg til. Liv Kristel har igjen et år på Meldal barne- og ungdomsskole, og har planer om å ta studiespesialisering på Follo.

Åstuggu2_1200x900.jpg- Både fastboende og andre stamgjester savnet Å-stuggu da den var stengt grunnet pandemien, sier Stian Andre.

Brunost og cola

Om det skjer noe artig i kaffebaren?

- Jeg husker det kom noen folk fra Australia hit. De hadde aldri smakt brunost, så vi ordnet et helt fat med ost til dem. De syntes det var godt, i hvert fall sa de det. Etterpå fortalte vi dem litt om Å og plassen vi bor på. Det hender jo vi er litt turistkontor for folk som lurer på ting.

Stian Andre forteller at kaffebaren har blitt et populært stoppested for syklister, særlig de som sykler i flokk og trener til Den store styrkeprøven mellom Trondheim og Oslo.

- Det har vært færre i år siden rittet ble avlyst på grunn av korona, men vi har en avtale med dem at de skal ringe litt før de kommer så vi rekker å steke vafler og gjøre klart til dem. De drikker ikke så mye kaffe, altså. Det går heller i cola, sier Stian Andre.

Åstuggu9_1200x900.jpgNår det er godvær er det selvsagt mulig å få servering utendørs i hagen.

Kjendisros

Etter to rause kaffepåfyll og nydelige vafler er det på tide å komme seg av gårde igjen. Jeg tar farvel med de to hyggelige ungdommene. På vei ut drar jeg kjensel på en kjent kar på et bilde som henger ved det ene vinduet som vender mot hagen. På bildet står følgende tekst:

«God kaffi, gode nysteikte vaflar med seterrjome (ikkje den hersens lettrjomen).
Ein bitteliten trekk for kaupesyltetøy, men det kompenserast til gangs med utmerket miljø;
som å vera hjå bestemor, og ikkje minst ujålete service av topp kvalitet frå kvinner i sin beste alder.»
 
Odd Nordstoga

Det er ikke vanskelig å være enig med trubaduren fra Vinje i Telemark.

Nordstoga_1200x775.jpg