- Vi ønsker å tilby vaksinering nært der folk bor. Derfor vaksinerer vi både i Meldal, på Krokstadøra og i Lensvik i tillegg til Orkanger.

Det sier smittevernoverlege Peter Melien Trojanowski. Han leder vaksineteamet som i disse dager sørger for at alle vaksinedoser kommunen mottar blir satt i henhold til kriteriene i det nasjonale vaksineprogrammet. Det kan du lese mer om på Folkehelseinstituttets hjemmesider

- Vi følger selvsagt den nasjonale prioriteringsrekkefølgen. Vi er ferdig med de eldste innbyggerne og har begynt å bevege oss over i de neste gruppene. Nå er det personer mellom 65 til 74 år og alle mellom 18 til 64 år med sykdommer og tilstander med høy risiko for alvorlig forløp som står for tur, sier Trojanowski.

Har du registrert deg?

Et vilkår for at du skal få tilbud om vaksinering er imidlertid at du har gitt beskjed om at du ønsker vaksine. I Norge er nemlig all vaksinering basert på frivillighet. Derfor må kommunen få beskjed om at du ønsker å vaksinere deg. Det gjør du ved å registrere deg digitalt, eller ved å kontakte kommunens koronatelefon. Har du ikke registrert deg ennå? Det kan du gjøre digitalt her:

Registrer deg digitalt for vaksinering

Når du har registrert deg og fulgt prosedyren vil du etter hvert bli kalt inn til vaksinering.

- Du får beskjed via SMS om tidspunkt og oppmøtested, sier Trojanowski.

Innbyggere i de eldste aldersgruppene ble vaksinert av sin fastlege. Nå har kommunen overtatt stafettpinnen og gjennomfører vaksineprogrammet for den øvrige befolkningen over 18 år. Dette arbeidet utføres med et eget vaksineteam, koordinert av fagleder i hjemmetjenesten, Bente Ratøyen.

Vaksinering 2 Meldal Bente Ratøyen_1200x849.jpgBente Ratøyen og teamet hun leder gjør en kjempeinnsats for at vi alle skal kunne se lysere på framtida.

Desentralisert tilbud

I dag er 48 personer innkalt til vaksinering på Hamnahaugen i Lensvik, mens 102 personer får sin første dose ved Meldal samfunnshus. I tillegg fikk 347 personer nålestikk i armen i Orkland kulturhus i går. Om noen dager står Krokstadøra for tur. Det er liten tvil om at vaksinekoordinator Bente Ratøyen og resten av teamet har travle dager når de skal gjennomføre vaksinering på flere steder.

- Vi ønsker å gjennomføre desentralisert vaksinering i så stor grad som mulig, men vi kan ikke love alle dette tilbudet. Vi er nødt til å ha en praktisk tilnærming, og etter hvert som vi beveger oss nedover i aldersgruppene vil vi nok operere med ett vaksinasjonssted, sier Trojanowski, som legger til at på de siste 48 timene er 566 orklendinger vaksinert.

Flere spør om vaksine

På koronatelefonen har de hatt en stor økning av henvendelser den siste tiden. I tillegg til bestilling av koronatest og spørsmål om smittevern, opplever de en dreining av innholdet i det folk spør om.

- De fleste spørsmålene de siste dagene har dreid seg om vaksine. Det er naturlig når vi nå er inne i en ny fase av pandemien, sier leder for koronatelefonen, Karin Leknes Røttereng.

Hun rapporterer at folk kan oppleve å måtte vente en stund før de på å få svar, men at folk tar ventetiden med fatning.

- Vi vil berømme innbyggerne for deres tålmodighet, ærlighet og gode humør. De sier de har forståelse for at de må vente. Noen ringer fordi de har fått innkalling til vaksinering, men ønsker å gi plassen til noen de mener trenger det mer. Orklendingene er fine folk, sier Røttereng.

Bilde av vaksineringI Meldal fikk Magnar Ivan Rindal vaksine av Tonje Hilstad.

Ofte stilte spørsmål

Vi har samlet opp en del spørsmål som innbyggerne stiller til koronatelefonen – med svarene de gir. Kanskje lurer du på noe av det samme?

- Jeg har fått en SMS om å bestille time til vaksinering, men jeg får det ikke til. Kan dere hjelpe meg?

- Klart det! Vi hjelper deg med å legge inn timene i den digitale løsningen.

- Jeg har fått SMS om å bestille time til vaksinering, men fikk det ikke til. Jeg kom ikke gjennom på koronatelefonen i går og ønsker å få time så raskt som mulig. Hva gjør jeg?

- Vi hjelper deg med registreringen. Om det er fullbooket for vaksinering i dag, vil du få tilbud igjen ganske snart. Husk å ta telefonen, selv om det ringer fra et ukjent nummer. Det kan være fra vaksineteamet som ringer for å gi deg tilbud. Det hender at folk må melde avbud, og da blir det ledig tidspunkt.

- Jeg har fått SMS om å bestille time til vaksinering, men kan av ulike årsaker ikke ta imot tilbudet nå. Hva skal jeg gjøre?

- Det går bra. Vi gir beskjed til vaksineteamet og du vil bli innkalt senere.

- Jeg har nettopp mottatt SMS om at jeg kan bestille time til vaksinering. Kan jeg møte opp dersom jeg er forkjølet?

- Nei. Du kan ikke møte til vaksinering hvis du er forkjølet. Du må være frisk. Dette gjelder selvsagt ikke om du har en av de kroniske lidelsene som er årsaken til at du kalles inn. Da møter du, men ikke hvis du er forkjølet! OK?

- Jeg er ikke i høyrisikogruppa eller i de høyeste aldersgruppene. Jeg har fått SMS om at jeg kan bestille time til vaksinering. Hvorfor? Jeg ønsker ikke å ta plassen fra noen som trenger det mer. Jeg vil vente på min tur.

- Du har fått SMS på bakgrunn av de opplysningene du har lagt inn da du registrerte deg for vaksinering. Svarene du har gitt kan ha gjort at du har blitt plassert i risikogruppa. Vi har ikke mulighet til å sjekke helseopplysningene du har lagt inn på grunn av personvernet. Registreringssystemet er basert på tillit. Kan du ha svart feil på noen spørsmål? Hvis du ønsker det kan vi stille noen spørsmål for å avklare om du kanskje ikke er i risikogruppe likevel? Hvis du ikke er det, gir vi beskjed til vaksineteamet.

- Jeg ser i avisa og på Facebook at de nå kaller inn risikogrupper 18-64 år, samt aldersgruppen 65-74 år. Jeg er 45. Når er det min tur?

- Akkurat tidspunktet kan vi ikke svare på. Det er avhengig av tilgangen på vaksine. Vi kan gjerne gå gjennom rekkefølgen på de ulike prioriteringsgruppene som myndighetene har bestemt. Dersom du mener at du tilhører noen av risikogruppene og ikke har fått innkalling, gir vi vaksineteamet beskjed. Kommunen har kapasitet til å håndtere alle scenario for vaksiner. Vi har stor kapasitet!

- Jeg er 69 år. Naboen min, som bare er ungdommen på 64, fikk vaksine i går. Hvorfor kommer han før meg?

- Aldersgruppen 65-74 vaksineres nå forløpende. Det kan være ulike årsaker til en på 64 får vaksine før deg, men det er nok like før det er din tur. Alle i denne aldersgruppa prioriteres nå framover. Du har husket å registrere deg? Hvis ikke, kan vi gjerne hjelpe deg med det.

- Jeg registrerte meg digitalt, men jeg er litt usikker på om jeg fikk det til. Kan dere sjekke?

- Det kan vi sjekke. Hvis vi ikke finner deg, kan vi hjelpe deg med registreringen.

Har du spørsmål angående korona og vaksinasjon? Det er bare å ringe oss på koronatelefon 900 31 260. Telefontjenesten er åpen mandag til lørdag fra klokken 10:00 til 14:00.


orkland.kommune.no/korona