Det sier kommuneoverlege Jimmy Wikell, som oppfordrer oss alle til å benytte den kunnskapen vi har lært oss gjennom pandemien for å unngå å spre også andre luftveisvirus som er blant oss. I denne artikkelen forklarer Wikell også hvorfor kommunen ikke lenger informerer ved hvert enkelt påviste tilfelle av koronasmittede orklendinger.

Som de fleste har fått med seg så er det fortsatt en god del smitte med covid-19, ikke bare i Norge men også i vår region. Dette kommer i tillegg til de vanlige høstinfeksjonene som RS-virus, parainfluensa og rhinovirus, som allerede er her.

Forventer fortsatt smittetilfeller

- Covid-situasjonen i Orkland er foreløpig oversiktlig. Vi har hatt en flat trend frem til siste uke, men noe stigning denne uken med fire tilfeller i uke 42, fire i uke 43 og så langt seks tilfeller denne uken, opplyser Wikell.

Han påpeker at smittesituasjonen i Trøndelag gjør at vi må forvente en øking i smitten også hos oss i tiden som kommer.

Gode råd

- Den totale situasjonen med de ulike luftveisvirusene som er i omløp gjør at det kan være behov for en oppfrisking av gode smitteverntiltak for å unngå smitte og smittespredning, sier kommuneoverlegen, som minner om følgende:

  • Hold avstand. Om du skal på offentlige steder som eksempelvis et kjøpesenter - prøv å holde god avstand.
  • Håndhygiene. Sprit hender en ekstra gang slik at du ikke bringer virus med deg.
  • Begrens antall ukjente kontakter. Når du møter flere personer er sjansen større for at du kan bli smittet.

Ta selvtest også om du er vaksinert

Wikell råder deg til å holde deg mest mulig for deg selv dersom du har luftveissymptomer som feber, sår hals, hoste, tapt lukte- og smaksans.

- Ta en selvtest og utelukk at det er covid-19. Er det ikke det, kan det være andre luftveisvirus som er smittsomme. Da må du være nøye med hygiene, avstand og unngå kontakt. Må du på butikk kan du med fordel bruke munnbind, sier kommuneoverlege.

Han poengterer at disse rådene gjelder uansett om du er fullvaksinert eller ikke.

- Vi ser at fullvaksinerte både kan bli smittet men også smitte videre. Har du symptomer ønsker vi derfor at du tester deg og unngår kontakt med folk fram til du har fått svar på testen, sier Wikell.

Normaliserer situasjonen

I takt med at landet har åpnet opp og restriksjonene er borte har strategien endret seg fra å stoppe smitten til å begrense den. Det innebærer at vi må lære oss å leve med smitten blant oss på lik linje som med andre luftveisinfeksjoner.

- Da er ikke lenger hvert enkelttilfelle så avgjørende. Vi aksepterer at smitten er der, men forsøker å begrense større utbrudd mest mulig. I likhet med øvrige kommuner i Norge nedjusterer vi derfor informasjonsmengden og lager ikke lenger egne kommunale nyhetssaker på hvert enkelt smittetilfelle så lenge det er i et avgrenset miljø med liten eller ingen spredningspotensiale, sier Wikell.

Er i beredskap

Han forsikrer at kommunen vil informere bredt dersom det oppstår en omfattende endring i situasjonen som krever lokale tiltak, men per nå kan han berolige med at det ikke er noen grunn til det.

- Jeg kan forsikre at dersom situasjonen krever det vil Orkland kommune raskt mobilisere hele korona-apparatet igjen, inkludert vår informasjonstjeneste til befolkningen.

Wikell opplyser at det er en god del henvendelser til legekontorene i Orkland om korona. Han oppfordrer imidlertid folk også om å søke informasjon selv på ulike nettsider. Du finner svar på de fleste spørsmål om temaet både på kommunens, FHIs og Helsedirektoratets nettsider.

- Er det noe du ikke finner svar på kan du selvsagt ta kontakt med ditt legekontor, avslutter kommuneoverlege Jimmy Wikell.