Det sier daglig leder Knut Kirkaune hos Kontorplan på Orkanger, som i år kan feire 40-årsjubileum som leverandør av det meste man trenger for å utstyre et moderne kontorlokale.

Magnar Karlsen ante kanskje ikke at han startet et lite eventyr da han i 1982 etablerte Kontorplan AS på Hitra. I 1989 åpnet avdelingen på Orkanger. Siden 2000 har den lokale kontorleverandøren holdt til i Røhme Gård, sentralt i Orkanger sentrum. Det hører også med til historien at selskapet i 2006 kjøpte opp en samarbeidspartner på Brekstad, mens det i 2006 åpnet opp en avdeling på Oppdal. På den måten er det bygget et lite nettverk helt i tråd med bedriftens slagord - Distriktets kontorleverandør.

Her kan du lese mer om Kontorplan

- Skal på veggen

Nylig var ordfører Oddbjørn Bang på besøk i lokalene på Røhme Gård og overrakte synlige bevis på at alle fire avdelingene nå er miljøsertifisert.

- Denne skal vi henge opp ved siden av plaketten vi fikk av Orkdal kommune da vi mottok Byggeskikkprisen, sier Kirkaune, som i dag er medeier i bedriften han har jobbet for siden 1989.

Bevisste valg

Det er Monica Strand fra avdelingen på Fosen som har stått i bresjen for sertifiseringsarbeidet, et ganske omfattende arbeid som startet allerede før pandemien gjorde sitt inntog i landet.

- Det er klart at en slik prosess gjør at vi foretar mer bevisste valg i hverdagen, samtidig som verden rundt oss er i endring og både forventer og krever at vi som leverandør tilpasser oss nye krav, sier Strand.

Hun viser til at miljøaspektet er blitt et grunnleggende krav i anbudsrunder og at kunder er blitt mer bevisste i sine valg av løsninger.

Sortering og logistikk

- Vi ser at kundene i større grad er opptatt av gjenbruk, og interessen for brukte møbler er økende, sier Kirkaune, som opplyser at de som leverandør absolutt kan spille en rolle i slike vurderinger.

I den daglige driften har miljøsatsingen ført til en mer bevisst holdning og praksis i forhold til sortering av avfall. Strømsparing med senkning av temperaturen i lokalene om natten og anskaffelse av elbil for vareutkjøring er eksempler på andre tiltak. Mer fokus på logistikk i vareutkjøringen gir også resultater.

- Vi er blitt flinkere til å samle opp slik at vi får med mer varer når vi først kjører ut – det vises på kjørelengden, sier Kirkaune, som kan fortelle at de også har anskaffet seg en elsykkel som kan brukes ved utlevering av mindre leveranser lokalt i sommermånedene.

Resirkulerte materialer

Kirkaune kan også fortelle at hele bransjen er i endring som følge av det grønne skiftet. Vridningen i etterspørselen påvirker også produsentleddet, som må legge seg i selen for å tenke nytt. Gjenbruk av materialer er blitt vanlig for flere, og Kirkaune nevner Håg på Røros som eksempel på en bedrift som er kommet langt på det området.

- Denne stolen inneholder 44 prosent resirkulert plast av de oransje brøytestikkene du ser langs veien om vinteren, sier han og peker på en lekker rosa kontorstol.

- Vi er her

Etter overrekkelsen av plakett og andre synlige bevis på sertifiseringen ble det kaffe og bløtkake på ordfører og ansatte. Der går praten om både fortid og framtid i bransjen. I løpet av året skal bedriften markere 40 år i bransjen. Det hersker optimisme rundt bordet. Utviklingen peker fortsatt riktig vei for Distriktets kontorleverandør, til tross for stor konkurranse i markedet.

- Vi er her vi, sier Knut Kirkaune, mens han skjenker i kaffe laget på et eksemplar av en kaffemaskin som Kontorplan har begynt å selge.

- Sveitsisk kvalitet på alle viktige komponenter, høy driftssikkerhet, enkelt renhold for kunde og stilfullt design med lekker infoskjerm, opplyser Knut Kirkaune, som alltid med smilet på lur.

Her kan du lese mer om Miljøfyrtårnsertifisering