Lars Svorkdal fikk idrettsstipendet, mens Nils Arne Eggen fikk kulturprisen da Orkland kommune delte ut sine første hederspriser onsdag.

Med smittevernmessige tiltak på plass, ble prisene delt ut under årets siste kommunestyremøte i Orkland kommune. Siden selve møtet foregikk digitalt på Teams, var det kun en liten forsamling som fikk overvære det hele i kommunestyresalen.

Lovende «sprengar»

Hovedutvalgsleder for kultur, idrett og folkehelse, Olga Irmina Ucinska, delte ut idrettsstipendet til den unge lovende Lars Svorkdal, som har utmerket seg på nasjonalt nivå i sin idrett. 15-åringen, som representerer Svorkmo NOI friidrett, har først og fremst blitt omtalt som et stort løpetalent, selv om han også er aktiv innen andre idrettsgrener. I flere år har han vært blant de aller raskeste i sin aldersklasse på 5 000 meter og 10 000 meter. Med 33,27 på 10 000 meter og 15,54 på den halve distansen, har han lagt et godt grunnlag for å lykkes innen en idrett hvor Norge for har svært sterke utøvere internasjonalt.

Bilde av Lars SvorkdalLars Svorkdal var ydmyk og svært glad for å bli den første som fikk Orkland kommunes idrettsstipend. Foto: Steinar Larsen

- Pengene kommer godt med

Stipendet, som er på 20 000 kroner, blomster og diplom ble behørig overlevert den glade prisvinneren, som kvitterte med å takke og redegjøre for hva pengene skal brukes til.

- Jeg må vel betale noen startkontingenter selv, så det ikke skal gå så hardt utover lommeboka til far, og så skal jeg kjøpe meg nye sprengarsko, sa Lars Svorkdal med et smil. En kommentar som fikk Nils Arne Eggen til å nikke anerkjennende. 

- Sprengarsko, det ordet er fra Orkdalen og det liker jeg å høre at du bruker, sa Eggen i sin takketale, etter at ordfører Oddbjørn Bang hadde overrakt prisen.

Åpenhet i vanskelige tider

Ordføreren hadde mange godord til kulturprisvinneren, og trakk spesielt fram måten Eggen har taklet motgangen han har møtt i livet.

- Jeg tror måten du har vist åpenhet når livet har gått imot deg har vært til stor hjelp og inspirasjon for andre som har hatt tøffe tider, sa Bang, som også framhevet Eggens betydning som inspirasjonskilde når den nye kommunen Orkland nå skal bygges.    

- Få meg hjem til Orkdalen

På spørsmål om hvordan han vil rangere kulturprisen opp mot alle andre priser og utmerkelser han har fått, svarte Eggen:

«Alle er like mye verdt, men jeg setter jo ekstra pris på denne fordi den er gitt av noen som står meg nær. Det er godt å vite at man blir satt pris på av kommunen, en kommune som betyr mye for meg. Da jeg var i Klæbu på opptrening, sa jeg: Få meg hjem til Orkdalen, så jeg får se kirkespiret hver morgen. Nå når jeg trenger hjelp, stiller kommunen opp med hjemmetjeneste. Jeg får så god hjelp. Det er helt fantastisk å bo her.»