Fredag 3. mai blir elsykler og elsparkesykler fra Voi plassert ut i Orkland og Skaun når AtB utvider pilotprosjektet. Utvidelsen er et samarbeid mellom AtB, Voi, og kommunene. Finansieringen skjer med midler fra Miljøpakken.

Gir nye muligheter for innbyggerne

Målet med pilotprosjektet er å undersøke om elsparkesykler og elsykler kan forbedre mobilitetstilbudet og dekke kortere reiser i mindre byer og tettsteder.

– Vi ser noen lovende resultater i Stjørdal, Malvik og Melhus. Og dette er et spennende skritt videre for pilotprosjektet. Reisende i Skaun og Orkland vil få flere alternativer til enkelt og praktisk å komme seg rundt på kortere avstander, sier Tom Nørbech, leder i seksjon Teknologi- og forretningsutvikling i AtB.

Ikke minst er det også en miljøvennlig måte å reise på. Det ønsker Voi å være med på.

– Vi gleder oss til å starte opp i Orkland og Skaun. Et av våre hovedmål er å redusere bruken av bil, og hvis elsparkesykler forenkler hverdagen, enten på vei til bussen elller til butikken, så vil vi nå det målet. År for år ser vi at bruken blant pendlere går opp, da må vi legge til rette for at vi enklere kan komme oss til bussen om morgenen og hjem igjen på ettermiddagen, sier Øystein Sundelin, pressekontakt i Voi.

Kan justere underveis

Orkland og Skaun bestemmer selv hvor kjøretøyene kan parkeres, hvor det skal være ulike soner for hastighet og når de kan brukes. Samtidig kan kommunene raskt og enkelt gjøre justeringer underveis hvis de ser behov for det. 

Feilparkerte kjøretøy kan rapporteres direkte i AtB-appen eller i Voi sin egen app.

I første omgang blir til sammen 75 kjøretøy fordelt på de to kommunene. Antallet kan raskt oppjusteres.

Slik blir det i Orkland og Skaun fra lansering:

  • Kjøreforbud i skole- og kirkegårder, barnehager og på kunstgressbaner.
  • Syklene er tilgjengelige hele døgnet, men med ruskontroll i app på nattestid i helgen og ellers ved behov. 
  • Nedsatt hastighet i sentrumsgater (Orkland).
  • 16-årsgrense (Voi)

Merk at kommunene fortløpende vil kunne gjøre endringer basert på bruk og tilbakemeldinger.

Ordførere er positive

– Dette er veldig positivt for Orkland kommune, og det er veldig spennende at vi får være med på et slikt pilotprosjekt. Dette gjør det lettere for folk å komme seg til og fra nærmeste bussholdeplass, noe som kanskje fører til at flere velger buss i stedet for bil. Samtidig er det en miljøvennlig og artig måte å komme seg frem i kommunen på, sier ordfører i Orkland kommune, Hanne Nyhus. 

– Jeg syns dette er veldig spennende. Selv om det i mange tilfeller er nødvendig med bil, ønsker vi jo at flere skal la bilen stå en gang iblant. Å få på plass dette tilbudet vil senke den terskelen betydelig, og gjøre det enklere å ta gode valg for miljøet. Jeg både håper og tror at tilbudet blir godt mottatt, sier Gunn Iversen Stokke, ordfører i Skaun kommune.

For mer informasjon om tilbudet og detaljer om hvordan du kommer i gang, besøk AtB sin nettside: Elsparkesykkel og elsykkel

Kontaktpersoner:

Atle Wormdal, klima- og miljøkoordinator i Orkland kommune

Tlf.: 977 29 056

E-post: atwo@orkland.kommune.no

Øystein Sundelin, pressekontakt i Voi

Tlf.: 971 87 062

E-post: oystein.sundelin@voiapp.io

Tom Nørbech, seksjonsleder Teknologi og forretningsutvikling i AtB

Tlf.: 908 96 851

E-post: tom.norbech@atb.no

Ole-Fredrik Lambertsen, kommunikasjonsrådgiver i AtB

Tlf.: 452 59 226

E-post: ole-fredrik.lambertsen@atb.no