De aller fleste bygninger skal ha en adresse. Det er også en stor fordel at adressesystemet internt i en kommune er entydig og anvendelig.

– For å oppnå dette er det nå flere veier i Orkland som får endret veinavn eller adressenummer, forteller Sverre Solligård, rådgiver for kart og geodata i Orkland kommune.

Det gjelder hovedsakelig fylkesveier, men også enkelte kommunale og private veier med spredt bebyggelse.  Berørte parter får varsel i forkant med tre ukers frist til uttalelse.

Igangsatt før sammenslåinga

Før kommunesammenslåinga i 2020 satte kommunene Orkdal, Snillfjord, Agdenes og Meldal i gang et arbeid for at alle adresseverdige bygg skal ha en adresse, og samtidig etablere et mer anvendelig adressesystem. Prosjektet pågår fremdeles og består av flere oppgaver:

  • Sørge for at alle adresser innenfor Orkland kommunes grenser er unike. Enkelte adressenavn var i bruk i flere av de gamle kommunene, eksempelvis Solemsveien som fantes i både Agdenes, Orkdal og Meldal
  • Sørge for at Orkland kommune oppfyller matrikkelforskriften ved at alle bygninger som planlegges brukt til bolig, fritid, næring eller offentlig eller publikumsrettet virksomhet har en egen adresse
  • Definere og gi navn til adresseparseller
  • Gjennomføre nødvendige endringer i adresser. Flere eksisterende adresser må endres for at det skal være mulig å gi adresse til alle bygg og ha et mer entydig adressesystem

Avstandsprinsippet

Det har vært lagt ulike prinsipper til grunn i arbeidet med å adressere nye bygninger i de tidligere kommunene.

— Framover vil mange bygninger bli omadressert etter det såkalte avstandsprinsippet. Det betyr at nummereringen er basert på avstand fra adresseparsellens startpunkt, forklarer Solligård.

— Det kan oppleves som en belastning å bli tildelt nytt adressenummer, og dette må veies opp mot målsettingene i adresseprosjektet, sier han.

Les mer om adressetildeling og adresseprosjektet i Orkland kommune