Siden gårsdagens oppdatering har vi fått ett nytt smittetilfelle. En dag-7-prøve ga positivt utslag, men ingen nye settes i karantene. I dag tar vi også med noen ord om karanteneforståelse, og noen presiseringer om en ny testmetode som kan benyttes i spesielle tilfeller.

Det er et barn i alderen 10-20 år som har testet positivt på PCR-prøve i dag. Barnet er i familie der det er smitte fra tidligere og satt allerede i karantene. Barnet har kun lette symptomer og følges opp av fastlege og kommunen. Dette er tilfelle nummer 58 i det store utbruddet, som viser følgende aldersfordeling:

  • 11 personer i alderen 0-10 år
  • 24 personer i alderen 10-20 år
  • 1 person i alderen 21-30 år
  • 9 personer i alderen 31-40 år
  • 11 personer i alderen 41-50 år
  • 2 personer i alderen 51-60 år

57 av disse følges opp i sitt hjem, mens en person er innlagt på sykehus. Totalt er nå to personer fra Orkland innlagt på sykehus med covid-19.

I tillegg til disse 58 tilfellene har vi tre separate smitteceller med totalt syv nye smittede siste ni dagene. Per i dag er 24 husholdninger berørt. Vi har fått svar på 25 sekvenseringer som alle viser alfa-mutanten, den vi tidligere omtalte som den britiske virusvarianten. Totalt har vi nå hatt 195 positive tilfeller siden starten av pandemien. I dag er det tatt cirka 60 prøver, og det går noe raskere å få svar fra laboratoriet.

Ikke dra på butikken når du sitter i karantene eller i isolasjon

Husk at dersom du er i karantene, kan du ikke ta imot eller dra på besøk. Du kan heller ikke dra på butikken for å handle. Har du ingen som kan handle for deg?  Da kan du benytte deg av Orkland kommunes handletilbud. Tjenesten er åpen slik i sommer:

  • Uke 27 mandag – fredag 10:00-13:00
  • Uke 28 mandag, onsdag og fredag kl. 10:00 – 13:00
  • Uke 29 og 30 tirsdag, onsdag og torsdag kl. 10.00 – 13.00
  • Uke 31 og 32 mandag, tirsdag og torsdag kl. 10.00 – 13.00
  • Fra og med uke 33 er tjenesten åpen alle dager 10:00 – 13:00

E-post: varebestilling@orkland.kommune.no

Du kan også ringe 948 63 670. Dette nummeret gjelder kun for denne tjenesten.

Ny testmetode - praktisering

I går kom Folkehelseinstituttet med en ny veiledning for covid-19-testing. Den kan du lese her:

Rutinemessig test

Endringen medfører at man kan ta prøve fra neseboret i stedet for fra bakre del av nesen. Dette er en enklere og mindre ubehagelig metode som gir nesten like sikre svar. Vi presiserer at denne metoden kun kan brukes for personer som har vært på reise, eller trenger testsvar til koronasertifikat eller adgangstesting og som ikke har symptomer.

Personer som er definert som nærkontakter i et pågående smittetilfelle har vært utsatt for smitte og må ta de tradisjonelle testene. Har du symptomer er det også den tradisjonelle testen som gjelder.

Vår kommunale teststasjon har fortsatt hovedfokus på testing av personer med symptomer og personer som har vært eksponert for smitte. Vi vil derfor fortsatt prioritere å ta prøven i bakre del av nese og svelg. Dersom du ønsker en test til koronasertifikat før for eksempel deltakelse på et arrangement, bør du ta kontakt med en privat testtilbyder som kan utføre dette mot betaling.

Lokal forskrift om ventekarantene oppheves

Som kjent fattet formannskapet i Orkland onsdag 30. juni vedtak om fortsatt å benytte ventekarantene som virkemiddel i smittesporingsarbeidet. Dette vedtaket opphører fra midnatt og blir ikke forlenget. Vi er dermed på linje med resten av landet. Det er dermed ingen lokale regler eller anbefalinger for Orkland knyttet til korona.  Vi er alle forpliktet til å følge de nasjonale reglene. De kan du lese her:

Nasjonale regler

Det er for tiden svært få som sitter i ventekarantene i Orkland. Er du satt i ventekarantene i løpet av dagen, avventer du prøvesvar fra din nærkontakt i morgen. Er den negativ er du ute av ventekarantenen.

Takk for at du bidrar!


orkland. kommune.no/korona