Resultatene fra årets Ungdata-undersøkelse viser at det store flertallet av barn og unge i Orkland har det godt. Samtidig gir de en viktig pekepinn på hvilke områder kommunen må jobbe spesielt med framover.

- Det er første gang undersøkelsen blir gjennomført etter at vi ble Orkland kommune, sier kommunalsjef for oppvekst, Solveig Melby, som er svært glad for at undersøkelsen i store trekk er positiv lesning, og at de fleste unge er godt fornøyd med livet sitt.

Rapportene viser nemlig at 95 prosent av jentene og 93 prosent av guttene i videregående skole opplyser at livet deres er bra. I ungdomsskolen er de tilsvarende tallene 87 og 94 prosent.

Høy deltakelse

Totalt besvarte 1662 barn og unge i vår kommune årets Ungdata-undersøkelse, som ble gjennomført i mars. Nytt av året var at undersøkelsen ble gjennomført både i 5. til 7. klasse på barnetrinnet, i ungdomsskolene og i de to videregående skolene. Med svarprosenter på henholdsvis 83 på barnetrinnet, 87 på ungdomstrinnet og 75 på videregående skole gir undersøkelsen et godt innblikk i hvordan de unge har det.

Kartlegger flere områder

Undersøkelsen omfatter temaer knyttet til familie, vennskap, skole, lokalmiljø, helse, mobbing, regelbrudd og deltakelse i fritidsaktiviteter.  Ungdata-undersøkelsen gjennomføres på skoler over hele landet og baserer seg på et standardisert og kvalitetssikret spørreskjema, som gjør det mulig å sammenlikne barn og unges situasjon på tvers av sted og over tid.

Kvalitet for alle

- Det er spesielt gledelig at resultatene viser at de aller fleste trives på skolen, at lærerne bryr seg om dem og at vi langt på vei har lykkes med å skape et positivt læringsmiljø for det store flertallet av elevene, sier Melby, som imidlertid har merket seg at et mindretall gruer seg til å gå på skolen og at relativt mange også opplever skolen som kjedelig.

solveig_melby_COL_500.jpg
Solveig Melby er opptatt av at skole, foresatte og elever må samarbeide for at alle skal ha det trygt og godt både på skolen og i fritida si.

- Det er funn som nok ikke er så overraskende, men samtidig en viktig påminnelse om at vi fortsatt har en vei å gå. Skolen må alltid være i utvikling og ha søkelyset på kvalitet for den enkelte elev, sier oppvekstsjefen.

Fornøyd med seg selv

Det er mange interessante funn i undersøkelsen. Et generelt trekk er at barn og unge i Orkland i stor grad svarer ganske likt som elever i landet for øvrig på en rekke spørsmål.

- De fleste har et svært godt forhold til sine foreldre, har en aktiv fritid, et trygt nærmiljø og oppgir å ha gode, nære venner de kan stole på. Jeg synes det også er svært oppløftende at både jenter og gutter i ungdomsskolen i stor grad liker seg selv slik de er.

I skjemaene har nemlig 87 prosent av guttene og 66 prosent av jentene krysset av for dette i sine svar.

- Vi vet at i denne alderen er det mye som skjer og mange opplever press og forventninger fra ulike hold om hvordan man skal være eller ikke være. At jentene scorer litt lavere enn guttene i denne alderen er nok heller ikke så uventet, men vi ser at allerede i videregående skole er bildet litt annerledes, selv om guttene også der er generelt litt mer fornøyd med seg selv, sier Melby.

Røyk er ut - lite narkotika

Kun to prosent av elever i videregående skole oppgir at de røyker tobakk daglig, mens 14 prosent oppgir at de snuser hver dag. 91 prosent oppgir at de ikke har brukt hasj eller marihuana det siste året, mens det tilsvarende tallet på landsbasis er 85 prosent. Når det gjelder alkohol oppgir 37 prosent at de drikker mellom 1 til 3 ganger i måneden. Her ligger vi litt høyere enn landstallet, som er 29 prosent.

Vold og trakassering

Ungdom i Norge oppgir generelt at de har høy grad av trivsel og gode levekår. Samtidig opplever en del unge mobbing, vold eller andre former for trakassering. Av svarene ser vi at dette inntrykket også gjelder i vår kommune. Økt grad av mobiltelefon og internett har ført til at mobbing skjer på nye måter. Trusler og utestengelse fra nett forekommer. Tre av fire elever i barnetrinnet oppgir at dette aldri skjer, men både landstall og tallene fra Orkland viser at nesten en fjerdedel opplever dette omtrent en gang i måneden eller oftere.

- Dette er et punkt vi fortsatt må ha et stort fokus på! Alle barn og unge har rett til å ha det trygt og godt på skolen, og vi skal ha nulltoleranse for mobbing, vold, trakassering og andre krenkelser. Det må også gjelde for fritid. Skole, foresatte og elever må samarbeide for at alle skal ha det trygt og godt både på skolen og i fritida si, poengterer Melby.

Lovlydige

Både elever i ungdomsskole og videregående skole er langt mer lovlydige enn tidligere generasjoner. Mens det i hele etterkrigstiden var en kraftig vekst i ungdomskriminaliteten, har omfanget av lovbrudd gått ned etter årtusenskiftet. Ungdata viser at dagens ungdom er veltilpasset og ikke spesielt opptatt av å bryte regler. Orkland-ungdommen følger den nasjonale trenden og prosenttallene ligger faktisk litt under landet som helhet.

Rapportene skal brukes

Kommunalsjefen opplyser at rapportene og rapportgrunnlagene nå blir gjort tilgjengelig for den enkelte skole slik at det kan brukes i det forebyggende arbeidet, og at det er nyttig for elevene at resultatene blir gjennomgått i den enkelte klasse.

- Resultatene fra Ungdata kan også brukes til å bevisstgjøre våre ungdommer på hvordan andre ungdommer har det og hva som er vanlige aktiviteter blant ungdom.

Solveig Melby mener at Ungdata er en viktig dokumentasjon og at kunnskap om ulike grupper og eventuelle endringer over tid er et viktig grunnlag for kommunen når det gjelder å planlegge og iverksette tiltak.

Ønsker du å lese rapportene i sin helhet? Da kan du laste dem ned her:

Ungdata Orkland  - rapport barnetrinnet 5. - 7.trinn

Ungdata Orkland - rapport ungdomstrinnet

Ungdata Orkland - rapport videregående